Bănci și Asigurări

Industria dă semne de revenire. Banca Transilvania: Climatul din industria Zonei Euro în ameliorare în octombrie în ciuda pandemiei

Industria dă semne de revenire. Banca Transilvania:...

Autor: Dorin Oancea

15.12.2020, 07:15 79

Producţia industrială din Zona Euro a crescut pentru a şasea lună consecutiv în octombrie, cu un ritm lunar în accelerare la 2,1% (cel mai bun din iulie), în pofida intensificării pandemiei, arată datele Eurostat, citate de Andrei Rădulescu Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania.

Eurostat a publicat datele privind dinamica producţiei industriale în Zona Euro (principalul partener economic al României) în octombrie şi primele 10 luni ale anului curent. Statisticile indică continuarea procesului de ameliorare a climatului din sfera industriei în octombrie, pe fondul intrării economiei mondiale într-un nou ciclu (cu impact asupra comerţului internaţional şi ramurii prelucrătoare a sectorului secundar) şi resimţirii mix-ului relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare la nivel regional.

Se evidenţiază majorarea producţiei de bunuri de capital cu o dinamică lunară în accelerare la 2,6% (maximul din iulie).

De asemenea, ritmul lunar al producţiei de bunuri de folosinţă îndelungată a revenit în teritoriu pozitiv în octombrie (1,5%), după ajustarea cu 3,2% din septembrie.

Nu în ultimul rând, producţia de energie şi producţia de bunuri intermediare au accelerat în octombrie, înregistrând ritmuri lunare de 1,8%, respectiv 2,1%.

Pe de altă parte, producţia de bunuri de uz curent a stagnat în octombrie.

În dinamică an/an industria din Zona Euro a scăzut pentru a 24-a lună la rând în octombrie, dar cu un ritm în atenuare la -3,8% (cea mai bună evoluţie din luna februarie).

Această evoluţie a fost determinată de ameliorarea componentelor bunuri de capital (ritm anual de declin în atenuare la 8,2%), bunuri intermediare (dinamica anuală a ajustării în temperare la 1,3%) şi energie (creştere cu 0,1% an/an, după scăderile din lunile anterioare).

Pe de altă parte, producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a crescut pentru a treia lună la rând în octombrie, dar ritmul anual s-a temperat la 0,3% (cea mai slabă evoluţie din iulie).

Nu în ultimul rând, producţia de bunuri de uz curent s-a ajustat cu o dinamică anuală în intensificare la 2,1% în octombrie.

Ameliorarea industriei din Zona Euro în octombrie (în pofida intensificării pandemiei, aspect care a determinat reintroducerea unor restricţii) a fost susţinută de intrarea economiei mondiale într-un nou ciclu, precum şi de mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare în regiune.

Totodată, ameliorarea motorului economiei exprimă premise de intrare într-un nou ciclu, aspect susţinut şi de majorarea încrederii investitorilor (indicatorul Senxtix la maximul din februarie, după cum se poate observa în al treilea grafic alăturat), precum şi de deciziile recente ale Băncii Centrale Europene (implementarea de noi măsuri de relaxare monetară la ultima şedinţă din 2020).

Cele mai recente previziuni macroeconomice ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) indică perspectiva ajustării PIB-ului regiunii cu 7,5% an/an în 2020, în contextul incidenţei pandemiei.

Cu toate acestea, economia Zonei Euro ar putea creşte cu dinamici anuale de 3,6% în 2021, respectiv 3,3% în 2022, pe fondul redinamizării investiţiilor productive (intrarea într-un nou ciclu) cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO