♦ Un pachet „credibil“ de consolidare bugetară este „crucial“, susţine BNR, care recomandă şi „utilizarea la maximum a fondurilor europene“ ♦ Perioada electorală prelungită şi tensiunile politice în creştere au inversat mişcările de capital de pe piaţa financiară locală ♦ Astfel, ieşirile de capital au crescut semnificativ, având un impact major asupra lichidităţii şi dobânzilor de pe piaţa monetară, precum şi asupra rezervelor valutare şi a cursului de schimb al leului, atenţionează BNR.
Boardul BNR a mizat în continuare pe prudenţă şi a menţinut dobânda-cheie şi la cea de-a patra şedinţă de politică monetară din anul 2025, la fel ca în ianuarie, februarie şi aprilie, la 6,5%, nivel stabilit în luna august 2024.
Banca centrală aduce în discuţie persistenţa inflaţiei - care s-a redus mai puţin decât aşteptările în primul trimestru (T1) din 2025, iar în perspectivă îşi va prelungi evoluţia fluctuantă până în T3/2025 -, într-un context caracterizat prin incertitudini „deosebit de ridicate“. Totodată, banca centrală atenţionează cu privire la consecinţele negative ale tensiunilor politice asupra pieţei financiare locale.
Scăderea dobânzilor ar fi imperios necesară pentru relansarea creditării, care a încetinit, şi stimularea economiei, care a stagnat în primul trimestru.
Analiştii se aşteptau că banca centrală va menţine dobânda-cheie la 6,5% având în vedere în special inflaţia persistentă, dar şi problemele fiscale şi situaţia politică, care rămân principalele surse de incertitudine. BNR a aprobat vineri şi raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va include probabil o prognoză de inflaţie mai mare pentru finalul anului, estimarea iniţială fiind de 3,8%.