Bănci și Asigurări

Inflaţia mare şi deciziile altor bănci centrale pun presiune. BNR creşte viteza şi urcă dobânda-cheie cu 0,75 pp, la 3,75%. Mişcarea BNR va antrena creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară şi la credite, şi cu o oarecare întârziere şi la depozite

Inflaţia mare şi deciziile altor bănci centrale pun...

Autor: Claudia Medrega

11.05.2022, 00:08 3181

Inflaţia va scădea la o cifră doar în semestrul II/2023 Majorarea dobânzilor poate afecta într-o oarecare măsură şi redresarea economiei.

Aşteptările de creştere a inflaţiei „considerabil peste nivelurile previzionate anterior“ din cauza majoră­rilor mult mai ample anticipate ale preţurilor alimentelor procesate şi combustibililor, precum şi ale preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice, inclusiv în contextul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor, precum şi incertitudinile fiscale şi cele legate de absorbţia fondurilor UE au determinat BNR să mărească din nou cadenţa şi să crească dobânda-cheie cu 0,75 puncte procentuale (pp), de la 3% la 3,75%. O viteză mai mare s-a văzut în 2008.

Mişcarea băncii centrale nu a fost anticipată de cei mai mulţi analişti, unii văzând posibilă o majorare cu 0,5 pp, iar alţii cu 1 pp. La precedentele două şedinţe, din februarie şi aprilie, BNR a optat pentru pasul de creştere a dobânzii cu 0,5 pp.

Deciziile altor bănci centrale din regiune au pus presiune pentru mărirea vitezei. Recent, banca naţională a Cehiei a majorat dobânda de politică monetară cu 75 puncte, la 5,75%, creştere peste estimările analiştilor. Şi banca naţională a Poloniei a anunţat majorarea dobânzii de referinţă cu 75 de puncte, la 5,25%.

În perspectivă, această mişcare a BNR va antrena creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară şi la credite, şi cu o oarecare întârziere şi la depozite, dacă bancherii urmează strategiile de până acum. Majorarea dobânzilor poate afecta într-o oarecare măsură redresarea economiei.

Banca centrală anticipează acum că dinamica inflaţiei va urca probabil „considerabil peste nivelurile previzionate anterior“ şi va coborî la niveluri de o cifră doar în semestrul II/2023, rămânând dea­supra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei.

Rata anuală a inflaţiei este de aşteptat să-şi accentueze ascensiunea în T2/2022 şi să descrească doar gradual în următoarele patru trimestre, dar mai alert ulterior, a transmis BNR după şedinţa de politică monetară de ieri.

Analiştii vorbesc despre riscul ca inflaţia să avanseze spre 11-12% sau chiar peste în timp ce economia încetineşte. „Deciziile CA al BNR urmăresc ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, precum şi stimularea econo­misirii prin creşterea ratelor dobânzilor bancare, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la reali­zarea unei creşteri economice sustenabile“, susţine BNR.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO