Bănci și Asigurări

Inflaţia mare din februarie este o veste neplăcută

Inflaţia mare din februarie este o veste neplăcută, dar condiţiile monetare rămân adecvate, spune viceguvernatorul BNR Cristian Popa

Autor: Claudia Medrega

10.03.2011, 18:40 28

Cresterea preţurilor de consum cu aproape 0,8% în februarie afost o "veste neplăcută" spune Cristian Popa, viceguvernatorul BNRresponsabil de politica monetară.

"Condiţiile monetare din perspectiva momentului de faţă rămânadecvate. Va trebui să avem o nouă prognoză de inflaţie şi să vedemîn momentul respectiv dacă este nevoie de o adecvare a acestorcondiţii monetare în sens larg", a spus Popa. Prognoza BNR dinfebruarie indica o inflaţie de 3,7% la sfârşitul anului, însă acumanaliştii o cataloghează drept prea optimistă. După saltulpreţurilor din februarie, inflaţia anuală a urcat la 7,6%. BNRmenţine dobânda-cheie la leu la 6,25% pe an din mai anul trecut,când inflaţia era sub pragul de 5%. Majorarea TVA din vara trecutăde la 19% la 24% a inflamat preţurile, iar în ultimele luni auapărut presiuni importante de scumpire a alimentelor şicombustibililor, pe fondul creşterii cotaţiilor pe burseleinternaţionale.

"Există efecte de bază care trebuie citite la justa lor valoare sauamploare. Văd la BNR şi la analişti o convingere similară şi acestlucru trebuie să încurajeze: că în a doua parte a anului sunt şansemari ca inflaţia să coboare semnificativ faţă de valorile în jurulcărora va osocila până în iulie, prin dispariţia efectuluicreşterii TVA."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO