Bănci și Asigurări

Inflaţia record urcă dobânda-cheie la maximul din 12 ani. BNR anticipează o inflaţie mai mare pe final de an şi surprinde analiştii cu majorarea ratei-cheie cu 0,75 pp, la 6,25%

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Autor: Claudia Medrega

06.10.2022, 00:07 2317

 Dobânzile mari temperează inflaţia, dar înseamnă şi credit mai scump, consum încetinit şi frânare a creşterii economice.

Nivelul ridicat al ratei inflaţiei din august, de 15,3%, şi perspectiva continuării creşterii inflaţiei spre finele anului determină BNR să menţină cadenţa şi să majoreze dobânda-cheie tot cu 0,75 puncte procentuale (pp) ca şi în august, peste aşteptările analiştilor, până la 6,25%, maximul ultimilor 12 ani.

Analiştii spun că BNR revizuieşte în sus nivelul anticipat al inflaţiei pentru finalul lui 2022, după ce anterior prognoza scăderea la 13,9% în decembrie, astfel că îşi resetează şi ei estimările privind dobânda-cheie terminală în intervalul 6,5%-7%, un nivel probabil pentru finalul anului fiind 6,75%. „Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească spre finele anului curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit”, a atenţionat BNR. Dobânzile mari temperează inflaţia, dar înseamnă şi credit mai scump, consum încetinit şi frânare a creşterii economice.

BNR se aşteaptă acum la o inflaţie mai mare pentru finalul anului după ce în august, când a actualizat prognoza, vorbea de „perspectiva plafonării ratei anuale a inflaţiei în trimestrul III al anului curent şi a descreşterii ei ulterioare în mod gradual.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO