Bănci și Asigurări

ING anticipează îmbunătăţirea ratingului României

Autor: Claudia Medrega

23.03.2011, 12:07 34

ING Bank anticipează o îmbunătăţire aperspectivei ratingului de la "stabilă" la "pozitivă" la sfârşitulacestui an sau începutul anului 2012 şi văd o probabilitate marepentru creşterea calificativului acordat României anul viitor, cucondiţia continuării îmbunătăţirii situaţieifiscale.

"În opinia noastră, politica fiscală este calibrată pentruatingerea ţintei de deficit bugetar în acest an şiprogresul reformelor va fi <acceptabil> atât pentruFMI, cât şi pentru UniuneaEuropeană. Prin urmare, ne aşteptăm să vedem cel puţin oîmbunătăţire a perspectivei ratingului de la <stabilă> la<pozitivă> la sfârşitul acestui an sau începutul anuluiviitor. În plus, vedem o mare probabilitate pentru o îmbunătăţire aratingului în 2012, cu condiţia ca situaţia fiscală să continue săse îmbunătăţească, chiar în cazul în care ţinta de deficit bugetarnu este îndeplinită pentru 2012", susţine Nicolaie Chideşciuc,economistul-şef al ING Bank.

În situaţia în care se va realiza acest scenariu, România se vaplasa pe cea mai joasă treaptă a ratingului care recomandăinvestiţiile.

În toamna anului 2008, agenţiile de rating S&P şi Fitch auretrogradat România în categoria "junk", categorie de risc ridicatpentru investiţii, perspectiva fiind stabilă. România beneficiazăde rating cu recomandare pentru investiţii doar de la agenţia derating Moody's.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO