Bănci și Asigurări

ING Bank: BNR ar putea să majoreze din nou dobânda de politică monetară, la 7%, în ianuarie având în vedere inflaţia record din noiembrie, de aproape 17%

ING Bank: BNR ar putea să majoreze din nou dobânda de...

Autor: Roxana Rosu

13.12.2022, 11:17 1166

România a înregistrat în noiembrie o inflaţie record, de 16,8%, cea mai mare din ultimii 20 de ani, iar luna decembrie va aduce cel mai probabil vârful acestui ciclu de creştere, la circa 17%, sunt de părere analiştii ING Bank. 

Totuşi, presiunea preţurilor în sectorul de servicii a devenit tot mai puternică şi ar putea forţa Banca Naţională să majoreze din nou în ianuarie dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte, până la 7%. 

„Deşi am încercat să estimăm deja două vârfuri ale inflaţiei în 2022, acum avem motive serioase să considerăm că noiembrie-decembrie vor marca nivelul maxim: nu mai sunt alte luni rămase în acest an. În luna noiembrie, creşterea inflaţiei a accelerat cu mult peste estimarea Bloomberg, de 16,1%, dar relativ aproape de prognoza noastră, de 16,6%”, se arată într-un comunicat al ING Bank. 

Analiştii spun că diferenţa dintre prognoză şi realitate a fost cauzată exclusiv de evoluţia preţurilor în sectorul de servicii, unde presiunea atinge deja niveluri neaşteptate.

Potrivit ING Bank, din luna ianuarie 2023 rata inflaţiei va coborî spre 16%, având în vedere şi baza de calcul , iar la finalul primului trimestru va ajunge spre 15%. Totuşi, revenirea la o inflaţie sub 10% nu va avea loc înainte de trimestrul patru din 2023.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO