Bănci și Asigurări

ING Bank: deciziile BNR intarzie relansarea economiei si vor agrava somajul. Cum comentati?

04.11.2009, 23:58 44

Atat companiile, cat si populatia vor avea de suferit, iarsomajul va creste si mai mult in urma deciziei BNR de a suspendareducerea dobanzii-cheie, pentru ca astfel creditele nu se vor maiieftini, iar impactul final va fi incetinirea economiei pe maimulte trimestre, sustine ING Bank Romania.
In acelasi timp, un bancher care a cerut protectia anonimatului sedeclara "foarte derutat" de politica "disproportionat derestrictiva a BNR" pentru o economie in recesiune.
"La un an de la inceputul crizei mentii un cost administrativaditional (prin rezervele minime obligatorii, n. red.) de 1,5%.Problema e ca am incuraja cererea interna? Ne temem de un 0,5% inplus la inflatie si nu ne uitam la somaj? Sunt foarte derutat." Elconsidera ca prin aceasta abordare BNR nu face decat sa reorientezeclientii spre creditele in valuta, care raman mult maiieftine.
"Aceasta decizie va duce la cresterea dobanzilor pe piatainterbancara - mai ales a celor pe termen lung, care luau in calculo relaxare a politicii monetare -, ceea ce inseamna ca dobanzile lacreditele pentru clienti nu vor mai scadea, iar asta va incetiniactivitatea economica pentru mai multe trimestre daca dobanzilemari persista. Drept urmare, atat companiile, cat si populatia voravea de suferit, iar somajul va creste mai mult decat se anticipa",spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.El subliniaza ca BNR mentine o politica monetara restrictiva, desiRomania se confrunta cu o scadere a economiei mult mai profundacomparativ cu alte tari din regiune care au un regim de cursflexibil.
Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane aBancilor, sustine ca dobanzile la depozitele in lei ar trebui saramana pe palierul de o singura cifra, astfel incat creditele sa nuse scumpeasca. "Cred in continuare ca dobanda la depozite trebuiesa fie la o singura cifra daca vrem sa facem ceva. Noi o sa mergempe politica asta. Pot fi insa si reactii imediate. Anul trecut pevremea asta unele banci au reactionat imediat si au mers cu dobandapana la 28% pe an. Unele banci vor reactiona foarte repede -'bancile de trezorerie', care nu urmaresc creditarea, ci sa facaprofit", spune Ghetea.
Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD, considera caprobabilitatea unor noi cresteri ale dobanzilor la depozitele inlei nu este neglijabila "daca nu vor fi intreprinse masuricredibile in zona deficitului bugetar". "Este foarte greu de crezutca in urmatoarele luni pot avea loc scaderi de dobanda inconditiile unui necesar in crestere de finantare a deficituluibugetar." BNR ramane cu cea mai ridicata dobanda din regiune, de 8%pe an, dobanda real pozitiva a pietei (peste rata inflatiei) fiindde 6-7 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO