Bănci și Asigurări

ING Bank îşi menţine prognoza de creştere a PIB în acest an cu 4,2%

ING Bank îşi menţine prognoza de creştere a PIB în...

Autor: Departamentul Economic

17.04.2016, 09:56 265

"Riscurile externe sunt în jos, dar noi ne aşteptam ca, în a doua parte a anului, pieţele să vadă primele semne pozitive ale rebalansării economiei chineze. În prima parte a anului ne aşteptăm ca stimulul fiscal intern din ultima parte a anului precedent să compenseze deteriorarea mediului extern. Indicatorii cu frecvenţă ridicată precum vânzările cu amănuntul înregistrează creşteri accelerate. În pofida încetinirii producţiei industriale, indicatorii de încredere pe regiune sugerează o revenire", a spus Dascălu.

În ceea ce priveşte 2017, analistul a precizat că riscurile sunt predominant în sensul revizuirii în jos a proiecţiei de creştere economică dacă cererea externă nu-şi revine, având în vedere că este aşteptată o o înăsprire a condiţiilor monetare şi consolidare fiscală după alegeri.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere de la 3,9% la 4,2% estimările privind evoluţia PIB-ului României în 2016.

Datele de început de an arată că economia evoluează în parametrii anticipaţi. Singura excepţie este industria, care a început anul cu o scădere (minus 0,5% în primele două luni din an), dar dă semne de revenire.

Astfel, construcţiile cresc, urmând tendinţa de anul trecut când au avansat cu 10%.

Consumul creşte cu două cifre, ceea ce antrenează majorarea importurilor, provocând îngrijorarea economiştilor. Însă creşerea era inevitabilă în condiţiile relaxării fiscale şi a majorărilor salariale. Majorarea consumului se vede în accelerarea importurilor care cresc peste exporturi antrenând majorarea deficitului de cont curent al balanţei de plăţi. Însă deficitul balanţei comerciale care a ajuns la un miliard de lei la două luni este contrabalansat de exporturile de servicii, tot de aproape un miliard de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO