Bănci și Asigurări

ING Bank: Unul din trei români este de părere că banii îi controlează viaţa; şase din zece consideră plata datoriilor sursa cea mai mare de stres

ING Bank: Unul din trei români este de părere că banii...

Autor: Dorin Oancea

23.03.2021, 13:24 159

55% dintre respondenţi au spus că sănătatea financiară le influenţează sănătatea psihică, plata datoriilor fiind în proporţie de 64% sursa cea mai mare de stres. Următorii în topul factorilor de stres pentru români sunt generarea unui venit suficient de mare pentru a-şi acoperi cheltuielile (32%), economisirea (27%) sau efectiv cheltuielile făcute zi de zi (27%).

Pentru a se proteja, 43% dintre respondenţi au declarat că îşi administrează mai atent cheltuielile de la începutul pandemiei, iar 45% încearcă să economisească mai mult pentru a avea o plasă de siguranţă pe viitor.

Doar 37% au pus deoparte un fond de urgenţă în prezent, iar patru din 10 consideră că pot apela la rude şi prieteni pentru suport financiar în cazul unui eveniment nefericit. 29% consideră că pot întâmpina un şoc financiar precum pierderea locului de muncă.

Deşi cercul de apropiaţi este în topul surselor de informare pentru sănătatea financiară, banii continuă să fie un subiect tabu. Doar unul din trei români declară că discută des despre situaţia financiară împreună cu prietenii sau familia.

În ceea ce priveşte cercetarea în mediul online, doar 27% dintre români caută surse de informaţie în mod activ şi numai 12% apelează la experţi financiari sau consultanţi pentru a învăţa cum să îşi gestioneze mai bine finanţele personale.

Atunci când au fost întrebaţi despre modalităţile cele mai bune de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele, 64% sunt de părere că experienţa personală, cu eşecuri şi reuşite, este cea mai importantă.

40% dintre români îşi gestionează banii zilnic bazându-se pe memorie şi pe instinct, iar unul din patru români declară că îşi setează mental limitele pentru sumele atribuite cheltuielilor sau economiilor.

Pe de altă parte, 43% folosesc website-ul sau aplicaţia băncii lor cel puţin o dată pe săptămână pentru a-şi gestiona finanţele, în timp ce 33% folosesc tabele în excel sau îşi notează veniturile şi cheltuielile într-o agendă.

Atunci când vine vorba despre verificarea situaţiei financiare, aproape jumătate spun că îşi verifică extrasele lunar, şi 26% cel puţin o dată pe săptămână. 45% dintre respondenţi declară că reuşesc să se încadreze în bugetul pe care şi-l propun.

În general, cei intervievaţi consideră că propria lor sănătate financiară personală şi a conaţionalilor lor a fost mai bună înainte de pandemia COVID-19, dar că se va redresa uşor în următorul an. 31% declară că îşi gestionează finanţele având în gând un orizont de timp mai extins, care implică economisire şi investiţii. Astfel, 27% iau în considerare forme alternative de a folosi banii economisiţi, precum investirea în fonduri mutuale.

ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38,8 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO