Bănci și Asigurări

ING: Creşterea economică a României în trimestrul trei dezamăgeşte. Ne revizuim estimarea de creştere pentru 2021 de la 7,5% la 6,5% şi menţinem estimarea pentru 2022 la 4,5%

ING: Creşterea economică a României în trimestrul...

Autor: Claudia Medrega

16.11.2021, 19:12 248

Analiştii au început să revizuiască prognozele privind creşterea PIB din acest an, după ce Institutul Naţional de Statistică a anunţat cifrele privind evoluţia economiei din trimestrul al treilea (T3), ING ajustând estimarea privind creşterea PIB din 2021 la 6,5%, de la 7,5% cât anticipa anterior.

„Deşi rata de creştere trimestrială a PIB, de 0,3%, s-a apropiat relativ de estimarea noastră de 0,7%, revizuirea în scădere a datelor schimbă oarecum imaginea privind creşterea PIB din acest an. Ne revizuim estimarea de creştere a PIB pentru 2021 de la 7,5% la 6,5% şi menţinem estimarea pentru 2022 la 4,5%”, a scris într-un raport Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank.

Datele de la Institutul Naţional de Statistică indică o încetinire a creşterii PIB. În trimestrul al treilea (T3) Produsul Intern Brut a urcat cu 7,2% an/an, faţă de un avans de aproape 14% an/an în trimestrul al doilea (T2). În primele 9 luni economia a crescut cu 7,1%.

În ciuda unui grad rezonabil de decuplare între situaţia medicală şi activitatea economică, profunzimea crizei medicale a afectat, probabil, sentimentul consumatorilor, în viziunea ING.

Industria a fost afectată de combinaţia între cererea în scădere şi lipsa componentelor care a declanşat reduceri temporare de producţie (în special pentru sectorul auto), situaţie care ar putea continua şi în trimestrul al patrulea. Având în vedere că sectorul construcţiilor se află în încetinire (sau chiar contracţie), este dificil să ne imaginăm o perspectivă mai bună pentru trimestrul al patrulea decât am avut în al treilea trimestru, explică economistul-şef al ING Bank.

Pentru a compensa această perspectivă uşor sumbră, cheltuielile publice vor accelera probabil puternic în ultimele luni ale anului, ceea ce ar putea ajuta şi la creşterea PIB din trimestrului al patrulea.

Deficitul bugetar era de 3,77% din PIB în septembrie 2021, iar dacă guvernul ar mai vrea să-şi atingă ţinta de deficit de 7,13% din PIB, ar trebui să cheltuiască aproape 40 mld. lei în ultimele trei luni ale anului. „Ne îndoim că acest lucru este realizabil şi ne menţinem prognoza pentru un deficit bugetar de 6,5% din PIB în 2021, ceea ce lasă încă o sumă importantă de injectat în ultimele luni ale lui 2021”, susţine Valentin Tătaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO