Bănci și Asigurări

ING: Ne extindem pentru a nu depinde de cateva companii mari

01.02.2006, 20:26 22

Planurile ING Bank pentru anul acesta se concentreaza pe continuarea investitiilor in zona de retail prin deschiderea a inca 80 de unitati de tipul Self''Bank, a declarat pentru ZF Dirk Serbruyns, presedintele ING Romania. La sfarsitul lui 2005, banca dezvoltase o retea de 85 de unitati, in crestere cu 47 fata de 2004, cand a fost lansat programul.

"Vom investi mai multe milioane de euro in dublarea retelei anul acesta. Conform proiectului, in 2007 ar trebui sa atingem masa critica de clienti care sa faca profitabil acest segment de business", a declarat seful ING Bank.

In prezent, numarul de conturi deschise de clientii persoane fizice a depasit 160.000. Serbruyns afirma ca portofoliul de produse destinat acestora va fi completat in lunile urmatoare cu credite de consum, precum si cu noi servicii atasate cardurilor si sistemului de plati. "In privinta platilor vom continua sa aducem solutii noi pe piata".

De asemenea, vor fi extinse posibilitatile de personalizare a campurilor electronice de completat pentru platile frecvente ale unui client, astfel incat sa fie scurtat timpul mai ales cu inscrierea conturilor IBAN de cate 16 cifre si sa fie evitata aglomeratia. Banca are in vedere si instalarea mai multor aparate in Self''Bank-urile cu trafic peste medie.

Dirk Serbruyns spune ca ING incearca sa propuna si companiilor serviciul de colectare a numerarului disponibil prin reteaua Self''Bank.

"Avem deja o astfel de colaborare cu Coca-Cola, care a depasit faza de probe si functioneaza foarte bine, masinile facand fata sumelor mari de cash", a declarat Serbruyns.

In privinta asigurarilor, el spune ca ING urmareste in continuare cu atentie evolutiile privind reforma sistemului de pensii. In paralel, urmeaza sa fie dezvoltate noi produse de protectie a individului.

Seful ING spune ca este in curs de evaluare posibilitatea introducerii de asigurari generale in portofoliul de produse, pe langa segmentul asigurarilor de viata pe care ING este lider de piata, acestea urmand a fi vandute la ghiseele unitatilor bancare. "Bancassurance-ul poate fi un segment foarte puternic, condus de activitatea de creditare". Pe zona serviciilor pentru companii, proiectele pentru anul acesta vizeaza extinderea retelei de unitati dedicate cu inca 5-6 unitati pe langa cele 16 existente, precum si o apropiere mai mare de clientela formata din companii mai mici, cu cifra de afaceri de peste 3 milioane de euro. "Continuam sa ne extindem baza de clienti, astfel incat sa nu depindem de cateva companii mari", spune Serbruyns, in conditiile in care ING Bank a pierdut anul trecut dintre clienti AND (Administratia Nationala a Drumurilor), care si-a rambursat anticipat creditele mutandu-se la BCR.

In acelasi timp, ING nu a mai reusit in 2005 adjudecarea nici unui contract nou de consultanta sau de finantare pentru companii de stat.

"Consultanta este o piata foarte dificila, disputata intre ÇalesiÈ, iar ING nu a mai fost printre preferati desi are echipe locale de profesionisti spre deosebire de cei care ii aduc din afara".

Dirk Serbruyns spune ca ING contempla posibilitatea intrarii pe piata fondurilor mutuale, insa considera ca aceasta inca se afla intr-un stadiu incipient de dezvoltare.

Cat priveste produsele derivative de acoperire a riscurilor financiare, ING inca asteapta de la BNR un cadru de reglementare clar si sigur, inainte de a se lansa pe acest segment, desi concurenti precum HVB si ABN AMRO au facut-o deja.

Dintre proiectele reusite ale anului trecut, Serbruyns a mentionat listarea la Bursa a actiunilor Flamingo de catre ING Securities.

In completarea serviciilor financiare a fost infiintata recent compania ING Leasing, ca subsidiara a diviziei europene ING Lease apartinand grupului ING - una dintre primele zece firme de leasing din Europa, cu specializare in leasingul auto. "Inca suntem in faza de rodaj, dar vom folosi forta de vanzari a bancii, o parte din echipa fiind comuna", mai spune Dirk Serbruyns.

razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO