Bănci și Asigurări

ING: Patru din 10 români ar accepta joburi care le impun deschiderea sau folosirea contului lor bancar şi efectuarea de transferuri, devenind astfel cărăuşi de bani, chiar dacă 8 din 10 cred că această activitate se pedepseşte cu închisoarea

ING: Patru din 10 români ar accepta joburi care le impun...

Autor: Roxana Rosu

20.07.2020, 14:13 3190

Patru din 10 români ar accepta joburi care le impun deschiderea sau folosirea contului lor bancar şi efectuarea de transferuri, devenind astfel cărăuşi de bani (money mules), cei mai vulnerabili la acest tip de scheme fiind cei cu vârste între 18 şi 34 de ani, studenţi sau muncitori, care trăiesc în localităţi mici având niveluri de educaţie şi venituri medii sau scăzute, arată un studiu ING.

Femeile sunt mai vulnerabile să devină cărăuşi de bani printr-o decepţie care implică o ofertă de job, în timp ce bărbaţii sunt mai degrabă dispuşi să fie cărăuşi de bani în cunoştinţă de cauză. În plus, vulnerabilitatea de a deveni money mule este cea mai ridicată la persoanele care nu par să ia în serios securitatea informaţiilor lor bancare.

Cu toate acestea, nouă din 10 români spun că nu sunt dispuşi să fie cărăuşi de bani şi 8 din 10 cred că această activitate se pedepseşte cu închisoarea.

Potrivit studiului, 7 din 10 români sunt interesaţi de joburi online, iar 5 din 10 le preferă pe cele care implică un efort minim şi câştiguri rapide.

 Deşi sunt familiarizaţi cu fenomenul, 39% sunt vulnerabili să devină cărăuşi de bani fără să îşi dea seama de asta, cu atât mai mult cu cât puţini asociază practica cu denumirea money mule. 96% spun că nu cunosc pe nimeni care să fie cărăuş de bani, iar 93% nu au fost niciodată abordaţi în scopul deschiderii unui cont sau efectuării unui transfer de bani.

Per total, 13% dintre români sunt dispuşi să fie cărăuşi de bani în cunoştinţă de cauză, arată studiul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO