Bănci și Asigurări

ING: Un euro de 5 lei ar ajuta exporturile, dar nu şi economia

ING: Un euro de 5 lei ar ajuta exporturile, dar nu şi economia

Autor: Liviu Chiru

27.10.2010, 12:02 30

Exporturile ar urca cu 4% dacă euro ar urca la 5 lei şi arrămâne acolo, însă efectul asupra creşterii economice este incert,spune Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al INGBank.

"O depreciere permanentă cu 10% a leului - ceea ce ar echivala cuun curs de 5 lei pentru un euro, fără o revenire ulterioară - arurca exporturile cu 4% şi ar adăuga un punct procentual lacreşterea Produsului Intern Brut. Deprecierea leului ar putea aveaînsă un impact negativ asupra altor variabile, cum este consumulprivat, astfel că în loc de sprijinirea economiei, ar putea săconducă la o contracţie", consideră Chideşciuc.

Pe primele opt luni ale anului exporturile au totalizat 29,3miliarde de euro, în creştere cu 25%, în euro, faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut.
Chideşciuc notează că România a avut în perioada de criză cea mairapidă creştere a exporturilor dintre ţările din regiune, deşideprecierea leului nu a fost cea mai puternică.
"Deprecierea monedei poate explica diferenţele dintre performanţeleunor ţări faţă de altele. Dar performanţa mult mai bună a României(din perspectiva exporturilor - n. red.) are alte explicaţii, unafiind forţa de muncă ieftină care i-a permis să producă maşiniieftine", apreciază economistul ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO