Bănci și Asigurări

Inspectorii BNR iau la puricat portofoliile de credite ale bancilor

Inspectorii BNR iau la puricat portofoliile de credite ale bancilor

Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR

20.10.2009, 23:28 60

Inspectorii Bancii Nationale sunt in plina campanie de controalela banci, deruland verificari chiar si in afara planului, inconditiile in care la nivelul pietei portofoliile de creditecontinua sa se deterioreze intr-un ritm alert, situatie care ceremai multa atentie din partea autoritatii de supraveghere.

Nicolae Cinteza, care conduce Directia Supraveghere din BNR demai bine de un deceniu, spune ca raportarile cele mai recente alebancilor, din luna august, contureaza o imagine confortabila asistemului bancar. Totusi, el nu exclude ca, in cazul in care BNRdescopera nereguli in urma controalelor in raportarile facute debanci, sa aplice sanctiuni dure, mergand pana la schimbarea unorconducatori.

"O astfel de schimbare s-a produs deja. Depinde de ce rezultadin controalele pe care le avem in curs, chiar daca nu erauplanificate", a spus pentru ZF Nicolae Cinteza.

Cea mai recenta schimbare de management in sistemul bancar s-aprodus la sfarsitul lunii septembrie, cand Nicolae Hoanta si-aincetat activitatea ca director general si presedinte alConsiliului de Administratie la Banca Carpatica.

Cinteza nu a confirmat, dar nici nu a infirmat o legaturadirecta intre controalele derulate si aceasta schimbare. De altfel,politica BNR este de maxima discretie in cazul unor astfel desanctiuni, pentru a nu periclita imaginea bancilor. Practic, BNR lecere actionarilor sa ia astfel de masuri.

La sfarsitul anului trecut, guvernatorul Mugur Isarescu a aratatca BNR a sanctionat dur un conducator de banca pentru"instabilitate psihica". Ulterior, pe piata au circulat informatiipotrivit carora plecarea Manuelei Plapcianu de la conducereaBancpost ar fi fost urmarea acestor sanctiuni.

Se uita si in dosarele din sucursale

Potrivit informatiilor din piata, inspectorii BNR au inceputinca din vara o campanie de controale la bancile comerciale, fiindinclusi in procesul de verificare de la jucatorii de top pana lacei de mici dimensiuni. Controalele vizeaza in special respectareanormelor de prudenta in cadrul activitatii de creditare,mergandu-se chiar pana la inspectarea dosarelor la nivelulsucursalelor din teritoriu. In functie de talia bancii sicomplexitatea investigatiilor, aceste controale pot dura de lacateva zile pana la cateva saptamani.

Cinteza sublinia recent ca abordarea cea mai periculoasa dinpartea bancilor ar fi sa raporteze eronat date privind calitateaportofoliilor de credite, subliniind ca o astfel de abatere ar fisanctionata foarte dur.

Calitatea portofoliilor de credite se deterioreaza rapid,ponderea imprumuturilor cu restante mai vechi de 60 de zile (unindicator utilizat de BNR in evaluarea sistemului) urcand la 12%din total in iulie, potrivit celor mai recente date publicate debanca centrala. In iulie anul trecut, ponderea lor era de doar5,3%, iar in decembrie ajunsese la 7,6%.

Desi bancile au facut provizioane foarte mari in special de lainceputul lui 2009, gradul de acoperire a creditelor cu restantemai vechi de 60 de zile (la valoare diminuata cu garantiiledetinute de banci) a coborat la 107% in iulie, fata de 125% iniulie anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO