Bănci și Asigurări

Întărirea francului aduce măsuri speciale la OTP: clienţii plătesc doar dobânda timp de doi ani

Întărirea francului aduce măsuri speciale la OTP: clienţii plătesc doar dobânda timp de doi ani

Autor: Razvan Voican

11.08.2011, 00:00 970

Întărirea agresivă a francului elveţian dincolo de pragul de 4lei a determinat OTP Bank să ia măsuri fără precedent pentrusprijinirea clienţilor: reducerea cu un punct a dobânzii peperioade de la şase luni la doi ani şi întreruperea plăţiiprincipalului chiar şi pe doi ani.

OTP Bank, a treia instituţie de credit ca mărime a portofoliuluide credite în franci elveţieni după Volksbank şi Raiffeisen, aanunţat ieri soluţii speciale pentru ca debitorii să poată depăşiaceastă perioadă de apreciere record a francului fără a intra îndefault.

Banca îşi invită clienţii să vină în sucursale pentru a solicitamăsurile care ar conduce la diminuarea ratei lunare cu 20-30%:reducerea ratei dobânzii mai întâi pe o perioadă de şase luni,valabilă din momentul înregistrării solicitării clientului, şisuspendarea temporară a rambursării capitalului, clienţii putândplăti numai dobânda lunară pe o perioadă de până la doi ani.

Preocuparea bancherilor unguri pentru sprijinirea clienţiloreste cu atât mai mare cu cât este vorba despre circa 70% dinclienţii săi cu credite garantate cu ipotecă. Ei sunt şi cei careau adus pe piaţă această monedă exotică în 2005, potenţialul marede vânzări datorat dobânzilor mici antrenând nu mai puţin de 9bănci care au vândut credite în franci. OTP speră că perioada deşase luni în care oferă reducerea dobânzii va fi suficientă pentrudepăşirea tensiunilor actuale, dar precizează că facilitatea arputea fi prelungită din şase în şase luni la solicitareaclienţilor. Rămâne de văzut în ce condiţii.

"Situaţia financiară la nivel global este în continuare pusă subsemnul întrebării, iar această instabilitate a avut printreconsecinţe şi aprecierea rapidă a francului elveţian. Schimbarea afost puternic resimţită de către clienţii ale căror credite sunt înaceastă monedă. În acest context, OTP Bank România a înţeles caresunt nevoile clienţilor săi şi a decis să le ofere soluţii celorcare se confruntă cu dificultăţi în achitarea ratelor", a declaratLászló Diósi, directorul general al băncii.

Pentru a doua zi la rând, BNR a calculat ieri un curs de peste 4lei pentru un franc, nivel dublu faţă de vara lui 2007, cândvânzările de credite în franci creşteau agresiv.

Deocamdată, OTP este singura dintre cele 9 bănci care a anunţatmăsuri standard pentru sprijinirea clienţilor cu credite în franci.Măsurile respective pot preveni intrarea unor clienţi în default,însă orice restructurare de credit duce în cele din urmă la un costtotal mai mare al creditului.

Evoluţia cursului dintre francul elveţian şi euro rămânecrucială pentru situaţia portofoliilor de credite. "Sperăm ca ratade schimb să revină în intervalul 1,2-1,3 franci pe euro înurmătoarele trei luni. Dacă banca centrală a Elveţiei a indicatacest target, pe asta mizăm şi noi, deocamdată nu suntem maioptimişti. Structural, românii au încredere în ceasurile elveţiene.Să sperăm că o să funcţioneze şi în acest caz", a spus GabrielCreţu, director executiv vânzări şi reţea la OTP Bank, citat deMediafax. El susţine că pentru moment rata de neperformanţă pecreditele ipotecare în franci elveţieni este similară celeiînregistrate la creditele în euro.

OTP are un portofoliu de 13.800 de clienţi care au contractatcredite ipotecare în franci, ceea ce înseamnă 70% din totalportfoliu. Aprecierea francului a dus valoarea totală a creditelorîn această monedă la 80% din suma acordată de bancă sub formacreditelor ipotecare. Creditele cu întârzieri la plată de peste 90de zile reprezintă, ca valoare, 8% din totalul împrumuturiloripotecare în franci, iar ca număr doar 4%.

Banca Elveţiei se chinuie să-şi temperezemoneda

Cursul euro/franc elveţian nu a fost impresionat nici ieri denoul anunţ al băncii centrale a Elveţiei privind măsuri detemperare a tendinţei de întărire rapidă a francului şi s-a situatla 1,045 franci pentru un euro. La Bucureşti, unde cursul dintreleu şi franc se calculează indirect, a rezultat o cotaţie la BNR de4,0865 lei pentru un franc. A fost a doua zi la rând în care cursula rămas deasupra pragului de 4 lei/franc. Banca Elveţieiintenţionează să mărească rapid lichiditatea în franci de pe piaţă,însă temerile privind reinflamarea crizei internaţionalecanalizează sume tot mai mari sub formă de plasamente în aceastămonedă considerată în mod tradiţional un activ refugiu, asemeneaaurului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO