Bănci și Asigurări

INTERVIU. Munir Nanji, şeful regional al grupului american Citi pentru Europa Centrală: Companiile se finanţează pentru a face mai mult business şi au început să simtă presiunea costurilor de finanţare mai mari, astfel că îşi regândesc strategiile de afaceri

Munir Nanji, şeful regional al grupului american Citi pentru Europa Centrală: Firmele cu politici eficiente de gestionare a riscurilor şi cele bine poziţionate pentru a rezista presiunilor recesiunii prin recalibrarea strategiilor de alocare a capitalului vor continua să performeze.

Munir Nanji, şeful regional al grupului american Citi pentru Europa Centrală: Firmele cu politici eficiente de gestionare a riscurilor şi cele bine poziţionate pentru a rezista presiunilor recesiunii prin recalibrarea strategiilor de alocare a capitalului vor continua să performeze.

Autor: Claudia Medrega

20.02.2023, 17:00 220

♦ „Noile proiecte devin o provocare în condiţiile în care costurile de capital devin prea împovărătoare. Ca urmare a acestui fapt, în toate industriile, companiile va trebui să-şi regândească strategiile de afaceri“, spune Munir Nanji, şeful regional al grupului american Citi pentru Europa Centrală.

Costul capitalului este la un nivel maxim al ultimilor 40 de ani, ceea ce reprezintă un punct de inflexiune destul de dramatic, iar companiile se finanţează pentru a face mai mult business, atât firmele private, cât şi cele publice începând deja să simtă presiunea costurilor de finanţare mai mari, a declarat pentru ZF Munir Nanji, şeful regional al grupului american Citi pentru Europa Centrală, care coordonează 5 ţări din cluster (România, Bulgaria, Cehia, Slovacia şi Ungaria). El a fost recent în vizită la Citi România pentru întâlniri de strategie de început de an şi pentru întâlniri cu clienţii.

„Ne-am uitat la un studiu din Europa, unde 30% dintre companiile din Europa, inclusiv România, văd astăzi un cost al capitalului mai mare decât costul investiţiilor. Deci, noile proiecte devin o provocare în condiţiile în care costurile de capital devin prea împovărătoare. Ca urmare a acestui fapt, în toate industriile, companiile va trebui să-şi regândească strategiile de afaceri şi aici noi, la Citi, avem un rol important. Deoarece Citi este prezentă pe atât de multe pieţe de atât de mulţi ani, când companiile au nevoie de consultanţă cu privire la cum să îşi schimbe modelul de afaceri, inclusiv gestionarea schimbărilor din lanţul de aprovizionare, transformarea digitală sau exporturile, suntem în poziţia ideală pentru a le sprijini în astfel de procese“.

Aducând acest lucru în contextul României, există aici câteva industrii critice pe care Citi are capacitatea şi doreşte să le susţină, inclusiv sectorul energetic, agricultura sau IT, a explicat Munir Nanji, care a avut un parcurs interesant în cadrul gigantului bancar american Citi, el lucrând şi în România câţiva ani în perioada de început a băncii, în businessul de cash management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO