Pe fondul creşterii continue a cererii de alimente la nivel global odată cu creşterea populaţiei şi într-un context în care consumatorii sunt tot mai sensibili la preţ, iar reglementările de mediu devin tot mai stricte, investitorii îşi îndreaptă atenţia către pieţele cu costuri reduse de producţie. Astfel, Europa de Est va deveni o regiune strategică pentru industria alimentară, iar România are toate atuurile pentru a juca un rol principal în producţia de carne, consideră doi dintre cei mai puternici bancheri din Europa, specializaţi în agricultură şi industria alimentară, într-un interviu acordat Ziarului Financiar.
„Motivul pentru care România este exact ţara în care ar trebui să investim, din perspectiva sustenabilităţii, este legat de dezbaterea tot mai intensă din Europa de Vest privind oportunitatea de a mai produce carne de porc în ţări precum Germania, Belgia sau Olanda. Răspunsul este clar: nu se mai poate. Nu există suficient spaţiu, iar restricţiile sunt tot mai numeroase. În acest context, tot mai mulţi CEO de companii din domeniu au spus deja că Europa de Est reprezintă viitorul producţiei de carne de porc şi de pasăre“, a afirmat Kiran Sanchit, head of food and agri for EMEA în cadrul ING, bancă de origine olandeză. El analizează, în principiu, companii din industria alimentară cu venituri de peste 100 de milioane de euro.