Bănci și Asigurări

Intesa Sanpaolo a raportat un castig de 4,06 milioane de euro la jumatatea anului

Intesa Sanpaolo a raportat un castig de 4,06 milioane de euro la jumatatea anului

Nicola Calabro: Banca este in crestere in directia corecta, reteaua teritoriala a ajuns la 64 de unitati la jumatatea anului si ne-am marit numarul de salariati, ajungand la 661

29.08.2008, 19:39 18

Intesa Sanpaolo Bank, filiala locala a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare italiene, a obtinut in primul semestru un profit net de peste 4 milioane de euro (14,9 mil. lei), majorarea castigului net in lei fiind de 33% fata de semestrul I din 2007.
Cresterea din prima jumatate a lui 2008 a fost inregistrata in conditiile accelerarii programului de extindere a retelei de unitati, care ar urma sa ajunga la 120 in prima parte a anului viitor.
La nivelul intregului an 2007 banca a realizat un profit brut de 5,5 mil. euro.
Activele bancii au urcat cu 71% in lei fata de nivelul din iunie 2007, pana la 2,27 mld. lei, respectiv circa 624 mil. euro.
"Suntem multumiti cu aceste rezultate. Banca este in crestere in directia corecta, reteaua teritoriala a ajuns la 64 de unitati la jumatatea anului si ne-am marit numarul de salariati, angajand inca 56, pana la un total de 661 de oameni", a declarat pentru ZF Nicola Calabro, CEO si director general al Intesa Sanpaolo Bank Romania.
Extinderea retelei s-a reflectat in majorarea costurilor administrative cu 53%, pana la echivalentul a 10,6 mil. euro. La capitolul venituri, castigurile nete din dobanzi au urcat cu 85%, pana la peste 830 mil. euro, in timp ce comisioanele au adus circa 605 mil. euro.
Soldul creditelor a ajuns la sfarsitul lunii iunie la 416 mil. euro, respectiv 1,51 mld. lei, cresterea exprimata in moneda nationala fiind de aproape 90% fata de semestrul I 2007, respectiv cu 35% comparativ cu nivelul atins in decembrie.
Resursele de finantare sunt asigurate preponderent de la banca-mama, in conditiile in care depozitele atrase de pe piata locala acopera doar 43% din soldul creditelor acordate. De-abia in primavara banca a lansat dobanzi promotionale pentru atragerea de depozite in lei, asa incat soldul resurselor atrase a inregistrat la 30 iunie o crestere de numai 6% fata de nivelul din urma cu un an.
In vara, italienii au facut o prima miscare semnificativa pe piata de retail prin lansarea unui pachet de cont curent care include un card de debit cu comision de retragere zero de la orice bancomat din Romania.
Strategia de crestere a bancii urmeaza sa fie sustinuta prin injectia de capital de 100 mil. euro pe care banca-mama a facut-o in primavara.
Grupul Intesa Sanpaolo a raportat pe primul semestru un profit net de 3,1 mld. euro, in scadere cu 70% fata de castigul din aceeasi perioada a lui 2007, inclusiv din cauza costurilor de intrare dintre Intesa si Sanpaolo, de 542 mil. euro, si a pierderilor provocate de criza financiara internationala. Soldul creditelor a urcat cu 6,9%, la 374 mld. euro.
Filiala din Romania continua sa inregistreze cele mai mici castiguri din divizia internationala a Intesa Sanpaolo care include zece banci, un profit mai scazut fiind obtinut doar de filiala din Bosnia, iar cea mai performanta fiind banca din Ungaria, cu un profit brut de 113 mil. euro. Marja operationala a bancii din Romania a fost de 5,8 mil. euro in semestrul I.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO