Bănci și Asigurări

Întrebările zilei: va ieşi Grecia din zona euro şi Amancio Ortega, fondatorul Inditex, va ajunge cel mai bogat om din lume?

Întrebările zilei: va ieşi Grecia din zona euro şi...

Autor: Maria Tufan

24.06.2015, 17:48 3939

Evenimentele din ultimele zile ridică două mari întrebări: (când) va ieşi Grecia din zona euro şi cine va ajunge cel mai bogat om al planetei? Dacă piesa tragediei greceşti se joacă pe scena europeană deja de cinci ani şi probabil nu şi-a epuizat toate actele, schimbprile de ritm din cursa pentru titlul de cel mai mare miliardar al lumii sunt ameţitoare.

Averea lui Amancio Ortega, fondatorul Inditex, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din Europa şi proprietarul brandurile de modă Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius şi Oysho, a crescut luni dintr-un foc cu 2,3 miliarde de dolari, propulsându-l pe omul de afaceri spaniol pe locul doi, în faţa legendarului investitor american Warren Buffett, în topul celor mai bogaţi oameni din lume, potrivit datelor Bloomberg. 

Creşterea averii reflectă avansul acţiunilor Inditex cu 3,9 % luni.

Spaniolul a câştigat cu 500 de milioane de dolari mai mult decât primii zece cei mai bogaţi oameni din lume împreună.

Ortega are acum o avere de 72 miliarde de dolari, cu 18% mai mare decât la începutul anului. Cel mai bogat om din lume rămâne co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, cu o avere de 86 miliarde de dolari. Cu un plus de 80% în ultimii trei ani, dublu faţă de rata de creştere a averii lui Gates - la care se observă chiar un uşor decline -, proprietarul Zara rămâne un concurent favorit pentru vârful clasamentului. Averea lui Buffett se ridică la 69,3 miliarde de dolari.

În pofida statului pe care îl are astăzi, Ortega a rămas şeful simplu care în loc să se ascundă în birou poate fi găsit adesea luând prânzul în cafeneaua fabricii din A Coruña, alături de designeri, confecţioneri sau chiar cumpărători. Născut în Busdongo de Arbas, un orăşel din nordul Spaniei, Amancio Ortega este unul dintre oamenii de afaceri care au pornit de jos, scrie The Telegraph. Cu un tată angajat la căile ferate şi o mamă menajeră, acesta a trecut printr-o perioadă extrem de dificilă pe vremea războiului civil din Spania, fiind nevoit să lucreze încă de la 13 ani într-un magazin de haine din A Coruña. Ajutat de rude şi de partenera care avea să-i devină soţie - Rosalia Mera – tânărul Ortega a început la 20 de ani să facă halate de baie.

În 1975 a luat naştere şi primul lor magazin, care avea să crească şi după 40 de ani să devină cel mai mare retailer de haine din lume - cu 6.500 de magazine în 88 de ţări şi cu vânzări anuale care depăşesc 18,1 miliarde de euro. Deşi a renunţat la funcţia de preşedinte al Inditex în 2012, Ortega încă vizitează, la cei 80 de ani ai săi, aproape zilnic sediile din Arteixo, din provincia Galicia, nordul Spaniei.

În ultimii ani, vânzările au înregistrat creşteri de 17% şi au fost deschise magazine noi care însumează 11 milioane de metri pătraţi.

Planurile de viitor ale companiei prevăd extinderea spaţiului de vânzare cu 8-10% anual în următorii cinci ani. Succesul acestei afaceri se datorează modelului de business denumit  “fast fashion”, o idee unică guvernată de două principii cheie: să dai clientului ce îşi doreşte cât mai rapid posibil.

Deşi are o avere de 72 de miliarde de dolari, Amancio Ortega rămâne omul simplu crescut la sat care îşi ocupă timpul liber crescând păsări de curte la reşedinţa lui de la ţară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO