Bănci și Asigurări

Investiţiile BERD în acest an în România vor fi în scădere, după 600 mil. euro anul trecut

Investiţiile BERD în acest an în România vor fi în...

Autor: Marius Oncu

06.10.2015, 15:59 256

"Lucrăm încă la un număr de tranzacţii. (...) De obicei înregistrăm spre sfârşitul anului un vârf în privinţa tranzacţiilor, dar nu cred că vom consemna acelaşi volum ca anul trecut. Totalul va fi mai mic decât cel pentru anul trecut", a spus directorul de ţară al BERD.

Investiţiile băncii în România au crescut anul trecut cu 16,5%, la 592 milioane de euro, în timp ce numărul proiectelor finanţate a scăzut de la 32 la 26.

În primele opt luni din acest an, investiţiile BERD în România s-au situat la 130 de milioane de euro, prin 10 proiecte.

Instituţia financiară a prezentat, marţi, strategia de ţară pentru România în perioada 2015-2018, aprobată recent de Consiliul de Administraţie al instituţiei financiare.

Banca va încerca să menţină sau chiar să majoreze "uşor" investiţiile derulate în România în acest interval, comparativ cu precedenţii patru ani, a afirmat Patrone.

"Încă definim cât vrem să investim în următorii ani în regiunile în care suntem prezenţi. Vom încerca să menţinem sau să creştem uşor nivelul investiţiilor derulate în perioada precedentei strategii de ţară, dar asta depinde încă de ce va decide banca în privinţa investiţiilor pentru Europa de Sud-Est şi pentru România. Suntem totuşi o bancă care depinde de cerere, astfel că depinde şi de cât are nevoie ţara şi de prezenţa oportunităţilor", a spus el.

În precedenta perioadă de patru ani, investiţiile s-au situat la aproximativ 1,5 miliarde de euro, prin 75 de de proiecte. BERD s-a concentrat pe dezvoltarea pieţei de capital, dezvoltarea infrastructurii, a sectorului de energie regenerabilă şi a creşterii competitivităţii sectorului privat.

Strategia de ţară a BERD pentru 2015-2018 are ca priorităţi extinderea accesului la finanţare prin stimularea creditării şi dezvoltarea pieţelor de capital, reducerea disparităţilor regionale şi stimularea incluziunii prin intermediul infrastructurii comercializate, precum şi creşterea competitivităţii sectorului privat.

În privinţa extinderii accesului la finanţare, BERD intenţionează să sprijine creşterea accesului la fonduri pentru IMM-uri şi să asigure acces la finanţare sustenabilă pentru acest sector al economiei, fie prin implicare directă, fie prin intermediul băncilor partenere.

Pe piaţa de capital, banca va analiza eventuale listări pentru oportunităţi de investiţii, în timp ce în privinţa companiilor listate unde se află în acţionariat nu are în prezent planuri de a-şi majora participaţiile.

"S-ar putea însă întâmpla, dacă există un motiv bun în acest sens", a afirmat directorul BERD pentru România, referitor la o eventuală creştere a deţinerilor.

În general, BERD poate investi într-un proiect de la 1 milion de euro la peste 100 de milioane de euro.

Banca ar putea face investiţii şi pe piaţa AeRO pentru companii mai mici a BVB, dacă acestea îndeplinesc criteriile BERD privind politica de investiţii, a spus el.

Una dintre priorităţile băncii în perioada 2015-2018 va fi reducerea discrepanţelor regionale în privinţa dezvoltării economice.

"Una dintre deficienţele majore de tranziţie pe care le vedem este reprezentată de discrepanţele regionale şi vedem un potenţial să creştem incluziunea economică. România suferă de subfinanţare cronică în infrastructură şi vom căuta să investim atât prin atragerea de investiţii private, cât şi prin implicarea statului, în infrastructură care să crească incluziunea economică", a declarat Patrone.

Premierul Victor Ponta, ministrul Transporturilor, Iulian Matache, şi ministrul Finanţelor Publcie, Eugen Teodorovici, au vizitat sediul din Londra al BERD în urmă cu două săptămâni pentru a discuta aceste aspecte, iar banca este pregătită să colaboreze cu autorităţile.

BERD vizează reducerea acestor discrepanţe prin îmbunătăţirea infrastructurii şi prin crearea unor instrumente care să asigure un acces mai facil la finanţare companiilor private din aceste regiuni.

"Nu vom avea o alocare de bani pentru o regiune specifică. Avem în vedere România pe ansamblu. Vizăm infrastructură care să lege unele regiuni de altele, dar nu ne concentrăm pe anumite regiuni", a spus directorul BERD pentru România.

Ponta s-a aflat, la finele lunii septembrie, într-o vizită de lucru la BERD, în Londra, unde s-a întâlnit cu preşedintele BERD, Suma Chakrabarti şi cu prim-vicepreşedintele Phil Bennett,înainte ca BERD să aprobe strategia de ţară pentru România.

Premierul a prezentat conducerii BERD mai multe proiecte considerate prioritare de către Guvern, în domeniul Transporturilor, Energiei şi Lucrărilor Publice. Proiectele urmează să intre într-un proces de evaluare internă efectuat de specialiştii BERD, din perspectiva fezabilităţii lor economice, al efectului pozitiv asupra tranziţiei economiei României către standarde moderne şi performante, cât şi a posibilităţilor de finanţare, în condiţiile actuale dificile de pe pieţele financiare internaţionale.

A treia prioritate a BERD în perioada de strategie de ţară 2015-2018 este să sprijine creşterea competitivităţii sectorului privat prin investiţii, dar şi prin asigurarea de consultanţă.

Aceste priorităţi au fost aliniate, în urma unor discuţii, cu cele ale Guvernului, care susţine strategia de ţară pentru 2015-2018, a adăugat şeful BERD pentru România.

BERD are o listă de proiecte pentru investiţii în România, la care încă mai lucrează pentru a o scurta şi pentru a prioritiza proictele. În timpul vizitei premierului la Londra s-au discutat mai multe proiecte, pe care BERD le analizează în prezent.

În precedentul exerciţiu, BERD a investit destul de echilibrat, în sectoarele financiar, energie, infrastructură şi corporate, iar această politică va continua şi în perioada următoare.

"Vom încerca să menţinem un portofoliu destul de echilibrat în privinţa distribuţiei pe sectoare", a spus el.

În privinţa finanţărilor acordate de bancă în România, BERD notează că "rata creditelor neperformante este incredibil de redusă, mai ales în sectorul privat, şi este mai mică decât a sectorului bancar comercial şi mult mai mică decât media la nivelul BERD", a spus Patrone.

Banca este un investitor instituţional de top în România, cu aproape 1,5 miliarde de euro investite în 75 de proiecte în perioada strategiei de ţară precedente. Până în prezent, Banca a investit în total peste 7 miliarde de euro în România şi a mobilizat mai mult de 14 miliarde de euro din alte surse de finanţare în toate sectoarele economiei ţării.

BERD estimează că economia României va creşte cu aproximativ 3% în 2015 şi 3,2% în 2016, plasându-se printre ţările cu cea mai mare creştere economică din sud-estul Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO