Bănci și Asigurări

Investiţiile străine directe au urcat anul trecut la 5,26 miliarde euro, faţă de 4,8 miliarde euro în 2017, cel mai căutat domeniu fiind comerţul

Investiţiile străine directe au urcat anul trecut la...

Autor: Roxana Rosu

30.09.2019, 14:48 315

Investiţiile străine directe au urcat anul trecut la 5,26 miliarde euro, faţă de 4,8 miliarde euro în anul precedent, cel mai căutat domeniu fiind comerţul, care a atras 1,5 mld.euro, urmat de industria prelucrătoare, cu 1,3 mld.euro, arată o analiză realizat de BNR şi Institutul Naţional de Statistică.

Ca structură, investiţiile străine au fost reprezentate de 5,5 miliarde euro participaţii la capitalurile proprii, în timp ce creditul net a fost în scădere cu 280 milioane euro, în condiţiile în care valoarea creditelor nete primite de la investitorii străini a fost mai mică decât valoarea creditelor nete acordate acestora.

Finanţările din cursul anului trecut au ridicat soldul total al ISD la 81 miliarde euro, la finalul lui 2018, cea mai mare parte din sumă, 41% fiind regăsită în industrie, cu precădere în industria prelucrătoare (31% din soldul total al ISD).

În ceea ce priveşte ţările de origine, cea mai activă pe plan local este Olanda, cu o pondere de 24% în soldul investiţiilor străine directe, urmată de Germania, cu 12,7%, Austria (12,2%), Italia (9,5%) şi Cipru (6,2%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO