Bănci și Asigurări

Investiţiile străine sunt în creştere faţă de 2013, dar rămân modeste

Investiţiile străine sunt în creştere faţă de 2013,...

Autor: Claudia Medrega

16.06.2014, 00:04 148

România a reuşit să atragă în luna aprilie investiţii străine directe (ISD) de numai 215 mil. euro, cu toate că veştile venite de la principalii indicatori macro au fost pozitive.

Cumulat, în primele patru luni ale anului investiţiile străine au ajuns la 785 mil. euro, în creştere cu 8,7% faţă de perioada ianuarie-aprilie 2013.

Volumul ISD-urilor reflectă atrac­ti­vitatea mediului de afaceri autohton, dar şi percepţia investitorilor străini, evoluţia economiei fiind unul dintre indicatorii analizaţi. Totodată, activitatea investi­ţio­nală este corelată şi cu aversiunea faţă de risc la nivel internaţional. Ritmul de creştere al ISD-urilor a încetinit semnificativ după ce în primul trimestru avansul era de peste 30%. Investiţiile străine au reuşit să acopere în primele patru luni din 2014 deficitul de cont curent, care a ajuns la 298 mil. euro, în uşoară creştere comparativ cu nivelul de 241 mil. euro înregistrat în aceeaşi perioadă de anul trecut. Creşterea deficitului de cont curent a fost influenţată în principal de majorarea deficitului înregistrat de balanţa veniturilor (cu 878 mil. euro). Balanţa comercială a înregistrat un excedent de 323 mil. euro.

Creşterea atractivităţii României ca destinaţie pentru investiţiile străi­ne directe şi îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene sunt foarte importante pentru perioada următoare având în vedere dependenţa economiei de capitalul extern.

În primele patru luni din acest an participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au însumat 705 mil. euro, iar creditele intragrup 80 mil. euro. Anul trecut investiţiile străine au totalizat 2,7 mld. euro, în creştere cu aproape 27% faţă de 2012 atingând maximul ultimilor patru ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO