Bănci și Asigurări

Investitorii de pe pieţele emergente îşi pun speranţele în puterea consumatorilor

Investitorii de pe pieţele emergente îşi pun...

Autor: Catalina Apostoiu

16.09.2019, 00:05 277

„Pieţele emergente cu consum solid vor deveni mai atractive în condiţiile în care o bază solidă de consum va spori eficienţa politicilor monetară şi fiscală.“

Puterea consumatorilor este pe cale să devină ultimul lucru în care îşi pun speranţa investitorii de pe pieţele emergente în condiţiile creşterii riscurilor de recesiune la nivel mondial. Însă şi aici încep să apară semne de slăbiciune, scrie Bloomberg.

Consumul reprezintă aproximativ 60% din produsul intern brut la nivelul multor economii aflate în curs de dezvoltare, Brazilia şi Mexicul numărându-se printre cele care se bazează cel mai puternic pe gospodării, relevă date ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

„Dacă economia mondială va începe cu adevărat să încetinească şi mai mult, cererea internă va reprezenta ultimul pilon de susţinere a creşterii“, arată Satoru Matsumoto, fund manager la Asset Management One. „Pieţele emergente cu consum solid vor deveni mai atractive în condiţiile în care o bază solidă de consum va spori eficienţa politicilor monetară şi fiscală“.

În timp ce gospodăriile reprezintă ultimul pilon într-o economie mondială şubrezită de războiul comercial dintre SUA şi China, creşterea consumului pe pieţe emergente din Brazilia până în India începe să încetinească.

În Brazilia, în pofida eforturilor băncii centrale de impulsionare a economiei prin reducerea dobânzilor la cel mai săzut nivel din istorie, încrederea consumatorilor a scăzut cu aproape 10% de la începutul acestui an.

Şomajul de două cifre şi o reducere a veniturilor nete medii au făcut ca consumul familiilor, ce reprezintă aproape două treimi din cererea agregată să avanseze cu doar 1,5% anual în T2, iar acesta este aşteptat să avanseze doar gradual în următorii ani.

China încearcă uşor să treacă o parte mai mare din povara creşterii către consumatori ca parte a unei mai ample transformări structurale. Pe termen scurt, însă, această componentă a creşterii nu va fi probabil salvatoare, mai ales pe fondul tensiunilor continue de pe frontul comercial.

În Rusia, consumatorii reprezintă o ameninţare majoră la adresa eforturilor preşedintelui Vladimir Putin de a revitaliza creşterea economiei locale. Veniturile reale au stagnat în ultimii cinci ani, iar ruşii recurg din ce în ce mai mult la credit şi economii pentru a-şi acoperi cheltuielile zilnice.

Matsumoto de la Asset Management One spune că obligaţiunile unor ţări ca Mexicul, care dispune de mai mult spaţiu pentru reducerea dobânzilor şi susţinerea creşterii interne, sunt atractive pentru că aduc câştiguri de capital. Acesta este în prezent overweight în ceea ce priveşte obligaţiunile mexicane şi spune că şi-ar putea creşte expunerea la cele din India şi Indonezia în cazul slăbirii în continuare a creşterii economiei mondiale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO