Bănci și Asigurări

Investitorii se grabesc sa-si asigure niveluri de dobanda fixa

30.08.2004, 00:00 14



Dobanzile oferite de titlurile de stat continua sa evolueze pe o curba descendenta. Chiar daca bancile intarzie sa-si ajusteze ofertele pentru clientela, asteptarile privind continuarea acestei tendinte, intarite periodic de semnalele BNR, maresc interesul investitorilor pentru a-si asigura niveluri fixe de dobanda, mai ales pe perioade de un an, cu care este posibil sa nu se mai intalneasca.



Ministerul finantelor ofera o dobanda fixa de 14,5% pe an la o noua emisiune de certificate de trezorerie cu scadenta la trei luni dedicate persoanelor fizice si care vor fi puse in vanzare incepand de maine si pana la 30 septembrie.



Valoarea nominala a certificatelor este de 1.000.000 lei, 5.000.000 lei, 10.000.000 lei, 20.000.000 lei, 50.000.000 lei si 100.000.000 lei.



Majoritatea bancilor sunt mai generoase decat Finantele in a remunera depozite atrase de la clientii persoane fizice pe perioada de trei luni, oferta medie osciland intre 15% si 15,5% pe an. Dobanda acordata de banci la depozite poate suferi insa ajustari pana la scadenta, in functie de evolutiile de pe piata.



La titlurile de stat vandute pe piata interbancara, Ministerul Finantelor a acceptat la ultima licitatie din 3 august sa plateasca o dobanda fixa de 16,91% pe an.



Pentru comparatie, banca centrala a oferit bancilor comerciale la ultima licitatie de certificate de depozit pe trei luni o dobanda maxima de 19,4%.



La sase luni, Ministerul Finantelor plateste o dobanda fixa de 15% pe an. O noua emisiune de certificate avand termen de scadenta la 180 de zile va fi lansata pe 1 septembrie, operatiunea de vanzare urmand a fi inchisa pe 1 octombrie. Valoarea nominala a certificatelor de trezorerie emise pe sase luni este de 1.000.000 lei, 5.000.000 lei, 10.000.000 lei, 20.000.000 lei si 50.000.000 lei.



Oferta bancilor comerciale pentru atragerea de depozite pe sase luni se intinde pe un ecart mai mare decat in cazul scadentei de trei luni, mergand de la 14,5% pe an pana la 16-16,5% pe an.



Pe piata interbancara, dobanda medie la titlurile de stat pe sase luni a fost la ultima licitatie din 10 august de 16,65% pe an.



Randamentul titlurilor de stat cu scadenta la un an a coborat saptamana trecuta pana la un nivel mediu de 15,63% pe an, cu 1,1 puncte procentuale mai scazut decat in urma cu o luna.



Cererile de subscriere venite din partea bancilor au depasit de aproape sase ori suma programata de Finante la 400 miliarde lei, fara a fi insa acceptata vreo suprasubscriere.



Interesul pentru asigurarea de plasamente la dobanzi fixe pe un an, in conditiile in care acestea se afla pe un trend descendent din ce in ce mai vizibil, ramane ridicat, atat din partea bancilor, dar mai ales a clientilor acestora.



Astfel, la licitatia de saptamana trecuta bancile au subscris in nume propriu titluri in valoare de circa 177 miliarde de lei, restul sumei oferite de Finante fiind acoperite de cereri de subscriere venite din partea clientilor.



Dobanda medie a coborat cu 0,29 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat la licitatia din urma cu o saptamana. Dobanda maxima acceptata de Ministerul Finantelor a fost de 15,74% pe an.



Piata si Finantele nu au fost insa pe aceeasi lungime de unda in cazul licitatiei de obligatiuni pe cinci ani cu dobanda indexabila la inflatiei, unde toate ofertele au fost respinse din cauza nivelului marjei peste rata inflatiei considerat prea ridicat de Ministerul Finantelor.



In decurs de o luna, dobanzile oferite de titlurile de stat s-au situat pe o curba descendenta moderata, marcata de raspunsul pietei la reducerea semnificativa a dobanzii de interventie a BNR cu 0,75 puncte procentuale la inceputul lunii, pana la 19,25%.



In cazul scadentei de trei luni randamentele au coborat cu o jumatate de punct, respectiv cu circa 0,30 puncte la titlurile emise pe sase luni. Scaderea ar urma sa fie consolidata dupa cea de-a patra reducerea a dobanzii de interventie anuntata ieri de BNR. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO