Bănci și Asigurări

Investitorii se revoltă împotriva salariilor prea mari acordate directorilor. Critici dure privitoare la salariile şefilor au fost lansate şi de investitorii Goldman Sachs şi Deutsche Bank

Veniturile din primul trimestru ale Goldman Sachs au suferit o scădere de 40% pe fondul volatilităţii pieţelor

Veniturile din primul trimestru ale Goldman Sachs au suferit o scădere de 40% pe fondul volatilităţii pieţelor

Autor: CătăIina Apostoiu

23.05.2016, 00:04 1141
În timp ce angajaţii unor mari companii ca Walmart şi McDonald’s câştigă atât de puţin încât au nevoie de ajutor gu­vernamental pentru a-şi plăti facturile şi a pune mâncare pe masă, directorii executivi iau acasă pachete de zeci de milioane.

Cel mai mare administrator de active din lume, BlackRock, este criticat dur pentru poziţia lipsită de fermitate pe care o are faţă de plăţile excesive acordate directorilor companiilor în care investeşte, în timp ce investitorii băncii americane Goldman Sachs şi cei ai celei mai mari bănci germane, Deutsche Bank, s-au revoltat împotriva planurilor legate de plăţi ale instituţiilor.

75.000 de persoane au semnat recent o petiţie cerând BlacRock să-şi modifice abordarea privitoare la plăţile acordate în cadrul companiilor în care investeşte, potrivit Financial Times.

Petiţia online a fost semnată de peste 4.000 de clienţi ai BlackRock şi de mii de acţionari ai companiei.

BlackRock, cu sediul în New York, care administrează active de 4.600 de miliarde de dolari, a votat în favoarea raporturilor de plată ale companiilor americane în 97% din ocazii în perioada iulie 2014 - iunie 2015.

La nivel mondial, compania a votat împotriva a 16% din rapoartele de plăţi în aceeaşi perioadă.

„În timp ce angajaţii unor mari companii ca Walmart şi McDonald’s câştigă atât de puţin încât au nevoie de ajutor guvernamental pentru a-şi plăti facturile şi a pune mâncare pe masă, directorii executivi iau acasă pachete de zeci de milioane“, se arată în petiţie.

BlackRock a refuzat să comenteze cu privire la petiţie. Aceasta a fost creată pentru a creşte susţinerea faţă de o propunere făcută de Stephen Silber­stein, filantropul californian, de a cere BlackRock să adopte o poziţie mai agresivă cu privire la plăţile executivilor.

BlackRock a încercat să convingă SEC să respingă propunerea înainte ca aceasta să fie supusă votului acţiona-rilor, însă agenţia a respins cererea BlackRock. „Aş putea renunţa la BlackRock ca administrator pentru că sunt alţii care fac o treabă mai bună în ceea ce priveşte guvernanţa cor-porativă“, a declarat Silberstein, în vârstă de 73 de ani, el însuşi client şi acţionar al administratorului. Glass Lewis, ISS şi Pirc, companii care oferă consultanţă investitorilor instituţionali cu privire la cum să voteze la reuniunile anuale, recomandă în acelaşi timp investitorilor să voteze împotriva ra­portului de remunerare al BlackRock, conform căruia Larry Fink, CEO-ul administratorului, va primi 26 mil.  dolari, cu 8% mai mult într-un an în care preţul acţiunilor companiei a scăzut cu 4,8%.

Critici dure privitoare la plăţi au fost lansate şi de investitorii băncii ame­ricane Goldman Sachs la numai câteva ore după ce acţionarii rivalei Deutsche Bank au respins în mod direct planurile de plăţi ale celei mai mari bănci germane, scrie The Guardian.

O treime din investitorii care au votat cu privire la planurile de plăţi ale Goldman s-au opus acestora, deşi CEO-ul băncii americane, Lloyd Blankfein, a acceptat prima reducere a plăţilor sale din patru ani, de la 24 mil. dolari la 22,6 mil. dolari.

Acţionarii şi-au exprimat nemul­ţumirile după un început dificil de an, veniturile din primul trimestru ale Goldman suferind o scădere de 40% pe fondul volatilităţii pieţelor.

Deutsche Bank s-a regăsit de asemenea în faţa unei ample revolte a investitorilor la reuniunea sa anuală, acţionarii săi respingând o nouă schemă de plăţi pentru managerii săi de top, criticând costurile legale în creştere ale băncii şi declinul preţului acţiunilor acesteia. Preşedintele Deutsche Bank, Paul Achleitner, a sugerat că banca va lua în considerare votul când îşi va im­plementa planul de plăţi. Achleitner a încercat să respingă criticile formulate de acţionari privitoare la schimbările prea lente legate de top management şi strategie.

Banca a suferit o pierdere record de 6,8 mld. euro în 2015, iar preţul acţiu-nilor sale s-a înjumătăţit în ultimul an. Aceasta şi-a suspendat plăţile de dividende.

John Cryan, care a preluat poziţia de CEO al Deutsche Bank în iulie anul trecut, a declarat că grupul se aşteaptă la noi costuri legale masive legate de o serie de scandaluri, cum ar fi cel al mani­pulării Libor, care au afectat reputaţia băncii şi profiturile acesteia, însă a adăugat că grupul se apropie de sfârşitul unei adevărate saga a litigiilor.

Deutsche Bank a suferit o pierdere record de 6,8 mld. euro în 2015

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO