Bănci și Asigurări

Investitorii străini aveau în iulie 20,5 mld. lei plasaţi în titluri de stat româneşti. Interesul este în scădere

Investitorii străini aveau în iulie 20,5 mld. lei...

Autor: Claudia Medrega

21.09.2016, 00:07 438
Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat au coborât după primele şapte luni din an la 20,5 mld. lei, ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică internă fiind de 16,7%, în scădere faţă de nivelul de la finele anului trecut de 17,6%.

„Este interesant că investitorii străini nu şi-au sporit de­ţinerile de obligaţiuni în lei în contextul scăderii pu­ternice a randamentelor după votul pentru Brexit, în con­diţiile în care după iulie, aceste mişcări s-au mai temperat pentru titlurile cu maturităţi mari. Ne-am aştepta ca stră­inii să îşi majoreze deţinerile de datorie suverană româ­neas­că după alegeri, dacă va exista o tran­zi­ţie lină către un nou guvern şi vor fi evitate derapajele fis­ca­le“, spune Ciprian Dascălu, econo­mis­tul-şef al ING Bank.

Portofoliul de titluri de stat în lei aparţinând nere­zi­den­­ţilor era în iulie de 19,6 mld. lei, iar titlurile deno­mi­na­te în euro emise pe piaţa in­ternă au ajuns la 190,8 mil. euro, potrivit celor mai recen­te date publicate de Ministerul Finanţelor. Din totalul titlurilor de stat denominate în lei, străinii aveau în iulie o pondere de 17,1%, în scădere de la 17,7% în luna precedentă, iar deţinerile nerezidenţilor de instrumente în euro emise local au ajuns la 11,2% din totalul de 1,7 mld. euro.

Băncile locale sunt în continuare principalul deţinător de titluri de stat, cu o pondere de 49,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO