Bănci și Asigurări

Investitorii straini isi inchid pozitiile pe leu, cursul urca spre maximul anului

09.11.2007, 21:50 20

Euro continua sa castige teren la Bucuresti, apropiindu-se de maximul anului inregistrat in ianuarie, sustinut de cumpararile investitorilor straini care isi inchid pozitiile pe pietele emergente.
BNR a calculat ieri un curs de 3,4099 lei pentru un euro, cu 0,13 bani peste nivelul din ziua precedenta. De la inceputul saptamanii, euro a castigat la cursul oficial aproape 2%. Acesta este cel mai ridicat nivel atins de euro de la sfarsitul lunii ianuarie. Dolarul a castigat ieri 0,8 bani, urcand pana la 2,3229 lei.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,41 lei pentru un euro, peste nivelul de la sfarsitul sedintei de tranzactionare de miercuri. Leul a reactionat astfel la deprecierile monedelor de pe pietele vecine, care au suferit pe fondul unei noi cresteri a aversiunii investitorilor fata de expunerile riscante.
Inca de la primele ore cotatiile au inceput sa urce pe piata locala, euro atingand un maxim de 3,4180 lei. "S-au tranzactionat din nou volume importante. Cresterea cotatiilor s-a oprit insa, in conditiile in care am vazut interese de cumparare de lei, cand cotatiile au urcat spre 3,42 lei pentru un euro", a comentat un dealer.
Pe piata monetara, dobanzile pe termen scurt au ramas la niveluri destul de ridicate, de 7,2%-7,7%. Chiar si asa, leul nu a gasit destul suport pentru a opri deprecierea in fata euro.
Cotatiile au inceput sa urce pe piata de la Bucuresti la inceputul saptamanii, dupa comentariile ingrijorate ale BNR privind inflatia, carora li s-a adaugat o inrautatire a perspectivei rating-ului de tara acordat de Fitch.
Analistii spuneau chiar de lunile trecute ca deteriorarea fundamentelor economice, intr-o perioada in care investitorii devin tot mai prudenti fata de activele riscante, ar putea sa afecteze leul. Evolutia din aceasta saptamana arata ca deja leul nu mai reuseste sa beneficieze de cresterile regionale, fiind insa lovit de orice deteriorare a sentimentului investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO