Bănci și Asigurări

Investitorii străini îşi reglează poziţiile pe piaţa titlurilor de stat în lei, iar cursul reacţionează imediat

Investitorii străini îşi reglează poziţiile pe...

Autor: Cristian Hostiuc

05.06.2013, 20:41 1829

Din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale, ca urmare a implicaţiilor că banca centrală a SUA – Fed va printa mai puţini bani, investitorii s-au grăbit să-şi marcheze profiturile de pe pieţele emergente sau să-şi mai reducă din poziţii.

La Bucureşti, dealerii spun că ceea ce s-a întâmplat în afară a fost ca o bună scuză pentru a mai echilibra poziţiile din România luate pe piaţa titlurilor de stat, care a înghiţit câteva miliarde de euro de la începutul anului.

„Scăderea dobânzilor la noi pe piaţa titlurilor de stat s-a întâmplat prea repede, iar acum se mai reglează lucrurile. La noi, de la 6% am scăzut la 4%, iar acest nivel nu este sustenabil. Şi atunci, unii au folosit acest prilej, cu ce se întâmplă afară, să îşi mai ia din profit“, a spus un dealer. Ca o con­se­cinţă, piaţa valutară a fost mai animată, iar cursul a crescut pentru că investitorii şi-au închis poziţiile pe piaţa spot şi  au intrat pe swap-uri, a mai men­ţionat dealerul.

La titlurile de stat în lei pe zece ani, randamentul (dobânda de tranzacţionare) pe piaţa secundară a crescut de la 4,6% acum două săptămâni la 5,1- 5,2% ieri.

După ce a coborât spre 4 - 4,1 lei/euro, la finalul şedinţei de miercuri, cursul a revenit pe creştere la 4,3 lei/euro. În prima parte unii dintre investitori s-au grăbit să îşi marcheze din profiturile pe curs, pe tendinţa de scădere. Adică au vândut euro la 4,2 – 4,3 lei şi au recumpărat imediat la 4 – 4,1 lei şi au mai câştigat când a ajuns la 4,3 lei.

De două săptămâni, pieţele financiare inter­na­ţionale au devenit extrem de volatile, totul pornind de la Japonia, unde investitorii au profitat de ocazie să iasă de pe această piaţă, care crescuse cu 30% în ulti­mele nouă luni. După Japonia, au venit SUA, unde toate declaraţiile indică faptul că banca cen­trală se apropie de finalul pro­gramului de a printa bani atât cât este nevoie pentru a calma lucrurile. În această săptămână a intrat şi Europa pe scădere, în special pe piaţa acţiunilor. La Bucureşti, bursa este atât de anemică şi lipsită de interes din partea in­ves­titorilor, încât nu contează ce se întâmplă pe piaţă.

Pe piaţa valutară, nivelul actual de curs, de peste 4,4 lei, este favorabil şi din perspectiva Băncii Na­ţionale. Acest lucru se vede prin faptul că nu a inter­venit atunci când cursul a trecut, în câteva ore, de 4,4 lei/euro. Oricum, evoluţia cursului va fi influ­enţată în principal, pe termen scurt, de poziţiile in­ves­titorilor pe piaţa titlurilor de stat şi mai puţin de evoluţia economiei, a exporturilor şi a importurilor sau de inflaţie.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 06.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO