Bănci și Asigurări

Investitorii străini îşi reglează poziţiile pe piaţa titlurilor de stat în lei, iar cursul reacţionează imediat

Investitorii străini îşi reglează poziţiile pe...

Autor: Cristian Hostiuc

05.06.2013, 20:41 1835

Din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale, ca urmare a implicaţiilor că banca centrală a SUA – Fed va printa mai puţini bani, investitorii s-au grăbit să-şi marcheze profiturile de pe pieţele emergente sau să-şi mai reducă din poziţii.

La Bucureşti, dealerii spun că ceea ce s-a întâmplat în afară a fost ca o bună scuză pentru a mai echilibra poziţiile din România luate pe piaţa titlurilor de stat, care a înghiţit câteva miliarde de euro de la începutul anului.

„Scăderea dobânzilor la noi pe piaţa titlurilor de stat s-a întâmplat prea repede, iar acum se mai reglează lucrurile. La noi, de la 6% am scăzut la 4%, iar acest nivel nu este sustenabil. Şi atunci, unii au folosit acest prilej, cu ce se întâmplă afară, să îşi mai ia din profit“, a spus un dealer. Ca o con­se­cinţă, piaţa valutară a fost mai animată, iar cursul a crescut pentru că investitorii şi-au închis poziţiile pe piaţa spot şi  au intrat pe swap-uri, a mai men­ţionat dealerul.

La titlurile de stat în lei pe zece ani, randamentul (dobânda de tranzacţionare) pe piaţa secundară a crescut de la 4,6% acum două săptămâni la 5,1- 5,2% ieri.

După ce a coborât spre 4 - 4,1 lei/euro, la finalul şedinţei de miercuri, cursul a revenit pe creştere la 4,3 lei/euro. În prima parte unii dintre investitori s-au grăbit să îşi marcheze din profiturile pe curs, pe tendinţa de scădere. Adică au vândut euro la 4,2 – 4,3 lei şi au recumpărat imediat la 4 – 4,1 lei şi au mai câştigat când a ajuns la 4,3 lei.

De două săptămâni, pieţele financiare inter­na­ţionale au devenit extrem de volatile, totul pornind de la Japonia, unde investitorii au profitat de ocazie să iasă de pe această piaţă, care crescuse cu 30% în ulti­mele nouă luni. După Japonia, au venit SUA, unde toate declaraţiile indică faptul că banca cen­trală se apropie de finalul pro­gramului de a printa bani atât cât este nevoie pentru a calma lucrurile. În această săptămână a intrat şi Europa pe scădere, în special pe piaţa acţiunilor. La Bucureşti, bursa este atât de anemică şi lipsită de interes din partea in­ves­titorilor, încât nu contează ce se întâmplă pe piaţă.

Pe piaţa valutară, nivelul actual de curs, de peste 4,4 lei, este favorabil şi din perspectiva Băncii Na­ţionale. Acest lucru se vede prin faptul că nu a inter­venit atunci când cursul a trecut, în câteva ore, de 4,4 lei/euro. Oricum, evoluţia cursului va fi influ­enţată în principal, pe termen scurt, de poziţiile in­ves­titorilor pe piaţa titlurilor de stat şi mai puţin de evoluţia economiei, a exporturilor şi a importurilor sau de inflaţie.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 06.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Conferințele Ziarul Financiar și Business Magazin în 2025