Bănci și Asigurări

Investitorii străinii au pariat 200-300 de milioane de euro pe aprecierea leului

Investitorii străinii au pariat 200-300 de milioane de euro pe aprecierea leului

Foto: Ovidiu Micsik

Autor: Victor Rotariu

05.07.2011, 18:16 1414

Investitorii străini, mai ales cei care lucrează cu marile băncidin Londra, au pariat circa 2-300 de milioane de euro în ultimeledouă zile pe aprecierea leului, ceea ce a dus, inevitabil, laaprecierea monedei naţionale, informează Gândul.

BNR a anunţat marţi, la prânz, un curs oficial de 4,1817 leipentru un euro, cel mai bun din ultimele trei săptămâni, cu patrubani mai mic decât cel anunţat luni.

Aprecierea monedei naţionale nu s-a datorat unor rezultateeconomice peste aşteptări, ci evoluţiei sentimentuluiinvestitorilor. Astfel, cu tensiunile privind situaţia economică aGreciei din ce în ce mai reduse şi cu anunţul agenţiei de ratingFitch că statul român a fost promovat în rândul statelor în caremerită să investeşti, evoluţia leului nu a putut fi decât una deîntărire faţă de euro. Practic, leul a devenit, în urma veştilorbune din Grecia şi de la Fitch, o investiţie profitabilă.

"Toţi străinii, mai ales cei care operează prin băncile dinLondra, deschid acum poziţii scurt euro-leu, respectiv mizează sumeimportante de valută pe aprecierea monedei naţionale. În total estevorba despre două, poate chiar trei sute de milioane de euro", adeclarat pentru gândul un dealer, unul dintre cei care intermediazătranzacţiile de pe piaţa valutară locală. Despre profiturile scoase de dealeri până la o eventuală intervenţie aBNR citiţi pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO