Bănci și Asigurări

Ioana Gheorghiade, Direcţia Managementul Riscului Corporate, BCR: Sustenabilitatea sau protecţia a mediului va fi un element care va conta în deciziile de finanţare în viitor

ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile

Ioana Gheorghiade, Direcţia Managementul Riscului...

Autor: Ramona Cornea

17.05.2022, 10:45 235

Ioana Gheorghiade, director executiv al Direcţiei Managementul Riscului Corporate în cadrul BCR afirmă că sustenabilitatea sau protecţia a mediului va fi un element care va conta în deciziile de finanţare în viitor.

”Nu am început să implementăm aceste idei pentru că este un proces îndelungat, acum contează criteriile de creditare clasice, iar în timp se vor dezvolta anumite avantaje pentru a-i face pe clienţi să vină ei cu anumite investiţii care se încadrează. În acest moment, ESG nu este un criteriu de acordare a unei finanţări. În timp trebuie să existe o perioadă de tranziţie. Presiunea va veni şi din partea mediului.  Mesajul principal este că această sustenabilitate sau protecţie a mediului va fi un element care va conta în decizii, dar nu va fi singurul”, a declarat Ioana Gheorghiade în cadrul conferinţei ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile.

Ce a mai declarat Ioana Gheorghiade în cadrul conferinţei:

• La sustenabilitate aş adăuga componenta socială, pe care nu trebuie să o uităm, vorbim despre anumite preocupări pentru siguranţa angajaţilor, pentru wellbeing. Guvernanţa contează pentru că cu cât o companie este mai transparentă şi structurile sunt mai clare, şi finanţatorul are o încredere mai mare în acorda finanţări.

• ESG este o cerinţă în raportul de finanţare pentru companiile mari în momentul de faţă. Este un drum pe care-l facem împreună, niciun finanţator nu are soluţia, fiecare îşi ştie activitatea sa.

• Vorbim despre viitor şi este foarte important să vorbim din timp despre ceea ce ne aşteapă. În 1987 a apărut ideea de sustenabilitate în raportul Comisiei Brundtland din Norvergia, care a definit bine idee: dezvoltarea sustenabilă trebuie să îndeplinească nevoile momentului fără a compromite abilitatea generaţiilor viitoare de a face acelaşi lucru. Acum suntem în momentul în care începem să măsurăm ce înseamnă de fapt această sustenabilitate la nivelul unei companii sau la nivelul unui sector.

• Termenul ESG a apărut prima dată în 2004, într-un raport denumit Who cares wins, care a fost o iniţiativă a unor instituţii financiare invitate de Kofi Annan, secretarul general al Naţiunilor Unite, să dezvolte ghiduri şi recomandări pentru a integra mai bine ESG în activitate de management al activelor financiare, intermediere financiară şi analize. În 2004, concluzia acestor instituţii a fost că, într-o lume globalizată, modul în care ESG este gestionat la nivelul fiecărei companii va face parte din sistemul de management. Vorbim despre o schimbare majoră în care conceptul de ESG stă la masă cu ceilalţi mari actori din o companie.

• Este clar că suntem într-o perioadă de tranziţie, o tranziţie care are drept referinţă anul 2050 în care există şi o alianţă bancară Net-Zero, la care a aderat şi Erste, acţionarul BCR. Aici, obiectivul multor finanţatori este să ajungă să aibă un portofoliu cu net-zero carbon emission. Este un drum întreg pe care trebuie să-l parcurgem împreună. Cred că ce este important şi la nivelul companiilor este conştientizarea acestor implicaţii.

• Cred că este important să ştim că s-au definit deja cerinţe în ceea ce priveşte două obiective de mediu din şase, restul este încă work in progress. Este important pentru companii ca să vadă ce ar trebui să facă pentru a ajunge să fie cât mai eficiente şi să genereze cât mai puţine emisii de carbon. Aici depinde şi în funcţie de sectorul de activitate. Pentru unii este foarte uşor, iar pentru alţii nu este atât de uşor.

• Cred că cea mai importantă este conştientizarea şi după aceea vin o grămadă de unelte care susţin acest lucru. Este un apetit şi din partea noastră, a BCR, şi nu numai de a susţine aceste finanţări. Asta nu înseamnă că nu susţinem companii care încă tatonează zona de ESG. În plus, sunt şi multe fonduri disponibile. Pe PNRR există acel apel pentru proiecte de energie regenerabilă.

• Toţi finanţatorii se supun altor rigori pentru că sistemul financiar este văzut ca un sistem prin care se canalizează capital şi pot, prin anumite politici în timp, să reuşească să încurajeze finanţarea în o anumită zona sau alta.

• Există o viziune clară a grupului Erste în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi impactul în societate. Aici există două paliere – unul în calitatea noastră de consumator şi generator de carbon, unde sunt anumite măsuri pe care le avem în vedere, precum să folosim cât mai multă energie verde. În afară de asta, avem un program întreg de conştientizare a culturii ESG în cadrul băncii, ceea ce înseamnă şi măsuri concrete: cum să consumi mai puţină energie electrică, cum să stai în clădiri cât mai eficiente energetic. Contează în evaluare şi cât de verde este o clădire în care stăm, este un factor foarte important care se ia în considerare.

• Un alt palier foarte mare este reprezentat de politicile noastre de finanţare, iar aici avem un program în care dezvoltăm produse speciale atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice pentru a încuraja accesul la active sau anumite procese eficiente energetic.

• Avem Casa Mea Natura, care este un credit ipotecar verde şi reprezintă o proporţie mare din finanţările acordate, avem şi cardurile care se emit având la bază materiale reciclate, începând din anul 2021.

• În afara de asta, pe zona corporate sunt foarte multe ideile: în primul rând este finanţarea proiectelor verzi, dar aici vorbim foarte mult şi cu clienţi corporate despre care ar fi traseul lor pentru a ajunge cât mai aproape de acea taxonomie. Din aceste discuţii rezultă anumite nevoi de investiţii: vehicule electrice sau alte tipuri de procese mai eficiente energetic, acestea sunt primele lucruri abordate în aceste discuţii.


• Unde suntem noi cu ESG – Depinde foarte mult de la sector la sector.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO