Bănci și Asigurări

Ioana Petrescu, pe cale să devină unul dintre cele mai importante nume din economia mondială. Ea ar putea să-l înlocuiască pe Tănăsescu în funcţia de vicepreşedinte BEI, un job plătit cu 35.000 de euro pe lună

Autor: Claudia Medrega

29.10.2015, 00:03 42115

Propunerea ca Ioana Petrescu, fost ministru de finanţe, să-l înlocuiască pe Mihai Tănăsescu în funcţia de vicepreşedinte la Banca Europeană de Investiţii (BEI) a fost trimisă la Luxemburg, a declarat pentru ZF Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor. Iar în perioada următoare vor mai fi transmise, la cererea BEI, o serie de documente.

Ioana Petrescu a fost propunerea premierului Victor Ponta pentru a reprezenta România la BEI şi a fost discutată inclusiv la Cotroceni, având în vedere că este o poziţie de reprezentare externă, care revine României în urma negocierilor politice la nivelul Uniunii Europene şi nu în urma unui concurs. Dacă va ajunge pe acestă poziţie, Ioana Petrescu poate rămâne până când se termină mandatul alocat României, adică aproximativ un an. Salariul pentru poziţia de vicepre­şedinte al BEI depăşeşte 20.000 de euro pe lună. „Vicepreşedinţii Băncii Europene de Investiţii sunt numiţi de către Consiliul Guvernatorilor BEI, pe baza propunerii Consiliului de Administraţie. Consiliul Guvernatorilor este format din miniştrii din toate cele 28 de ţări membre ale UE. Consiliul de Administraţie este format din 29 de directori (unul pentru fiecare stat membru şi unul din partea Comisiei Europene) şi 19 supleanţi“, au transmis reprezentanţii BEI la solicitarea ZF.

Mihai Tănăsescu, cel care ajungea în 2012 în top managementul BEI pe poziţia de vicepreşedinte ñ o premieră pentru România-, este în concediu prelungit din octombrie 2014. Tănăsescu, 59 de ani, fost reprezentant al României la FMI în perioada 2007-2012 şi fost ministru de Finanţe, a fost primul român care a obţinut un asemenea rang într-o instituţie financiară internaţională de top. Tănăsescu s-a autosuspendat după ce în toamna anului trecut au apărut o serie de alegaţii legate de implicarea lui în uriaşul scandal Microsoft, alături de opt alţi foşti miniştrii. Dosarul licenţelor Microsoft reprezintă una dintre cele mai mari afaceri din industria locală de IT, începută acum un deceniu şi soldată cu acuzaţii de mită de circa 20 mil. dolari.

Mihai Tănăsescu a fost numit de către Consiliul de Administraţie al BEI ca vicepreşedinte şi membru al Comitetului de Direcţie al instituţiei financiare cu sediul la Luxemburg în august 2012. Ca vicepreşedinte al BEI responsabil cu finanţările pentru energie, el a preluat atunci pe relaţia cu România un portofoliu de finanţări de peste 900 mil. euro.

În timpul „concediului“ vicepreşedintelui Mihai Tănăsescu responsabilităţile sale au fost redistribuite altor membri ai Comitetului de Direcţie al BEI, acestea fiind alocate astfel: Energie - vicepreşedintele Jonathan Taylor, Departamentul Economie - vicepreşedintele Laszlo Baranyay, Gestionarea Riscurilor şi Relaţii cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), grupuri de reflecţie - vicepreşedintele Roman Escolano, Finanţări în România - vicepreşedintele Wilhelm† Molterer, Finanţări în Bulgaria - vicepreşedintele Laszlo Baranyay, Finanţări în Ţările AELS - vicepreşedintele Pim van Ballekom, Finanţări în FYROM - vicepreşedintele Dario Scannapieco, Finanţări în Grecia şi Cipru - preşedintele Werner Hoyer, conform informaţiilor transmise de BEI pentru ZF.

Comitetul de direcţie al Băncii Europene de Investiţii este format din nouă membri, fiind structura executivă a băncii cu sediul la Luxemburg.

BEI a acordat în ultimii 20 de ani împrumuturi de aproximativ 10 mld. euro în România, activitatea băncii pe piaţa locală intensificându-se după intrarea în UE, inclusiv pe parcursul crizei. BEI a fost creată în 1958, prin Tratatul de la Roma. Acţionarii BEI sunt cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Instituţia este cea mai mare bancă internaţională nesuverană atât din punct de vedere al finanţărilor acordate, cât şi al emisiunilor pe pieţele de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO