Bănci și Asigurări

Ion Ţiriac vinde grupului UniCredit cele 45% din acţiunile deţinute la UniCredit Ţiriac

Ion Ţiriac vinde grupului UniCredit cele 45% din...

Autor: Ciprian Botea

04.06.2015, 06:57 1231

Bank Austria, subsidiara prin intermediul căreia grupul italian UniCredit controlează UniCredit Ţiriac Bank, a ajuns la un acord cu omul de afaceri Ion Ţiriac pentru achiziţia pachetului de acţiuni de 45% deţinut de omul de afaceri în cadrul băncii locale. Finalizarea tranzacţiei este programată pentru luna aceasta.

Grupul UniCredit ajunge astfel la o participaţie de 95,6% din capitalul băncii locale şi a anunţat că ia în considerare şi formularea unei oferte de cumpărare a acţiunilor celorlalţi acţionari minoritari ai UniCredit Ţiriac.

Valoarea tranzacţiei de achiziţie a acţiunilor deţinute de Ion Ţiriac nu a fost făcută publică. Anul trecut, apăruseră pe piaţă informaţii privind un acord între cele două părţi, suma vehiculată atunci fiind de 700 mil. euro, parţial în numerar.

Ţiriac, care deţinea acţiunile la UniCredit Ţiriac prin intermediul a două firme înregistrate în Olanda şi Cipru, avea o opţiune de exit pe care putea să o exercite anual, negociată în 2005, în momentul în care UniCredit a preluat Bank Austria, care deţinea banca HVB România (aflată atunci în proces de fuziune cu Banca Ţiriac, proces finalizat în 2006). UniCredit Ţiriac a apărut în 2007, prin fuziunea HVB Ţiriac cu UniCredit România.

UniCredit Ţiriac se afla la finalul anului trecut pe locul cinci în sistemul bancar local, cu active de 28 mld. lei. Banca are peste 3.000 de angajaţi şi operează printr-o reţea de 184 de sucursale şi agenţii. UniCredit a cumpărat în 2013 portofoliul de retail al băncii locale a britanicilor de la RBS, iar anul trecut a preluat şi portofoliul corporate al acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO