Bănci și Asigurări

Ionuţ Chiriac, divizia Payments ING: Plăţile instant câştigă tot mai mult teren. În România, din toate plăţile instant care se execută, peste 90% se fac în mai puţin de 2 secunde

Ionuţ Chiriac, divizia Payments ING: Plăţile instant...

Autor: Mircea Nica

11.06.2024, 12:44 163

Plăţile instant au luat din ce în ce mai mult teren, iar accesul la fonduri este garantat în câteva secunde În România, din toate plăţile instant care se execută, peste 90% se fac în mai puţin de 2 secunde, a sus Ionuţ Chiriac, chapter lead customer journey, divizia Payments a ING, în cadrul unei conferinţe organizată de bancă pe tema fraudelor din mediul online. 

„Băncile, să nu credeţi că nu fac absolut nimic, chiar la nivelul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) se discută permanent zona de fraudă. Încercăm să găsim soluţii, practic nu numai că băncile îşi pregătesc sistemele, dar noile regulamente, PSD2 care au introdus obligativitatea de a folosi acele dispozitive externe de generare de coduri, biometrie, sunt implementate la nivelul băncilor, inclusiv sisteme de detecţie de fraude. Este greu să prinzi toate scenariile posibile“, a spus Ionuţ Chiriac. 

El a mai explicat că, la nivelul ARB au fost dezvoltate scheme noi de plăţi precum serviciul de afişare a numelui beneficiarului, la care tot mai multe bănci aderă, iar aceste sisteme construite la nivelul sistemului bancar sunt construite special pentru a preveni anumite fraude. 

„La nivelul ARB au fost dezvoltate scheme noi, vorbim de serviciul afişare nume beneficiar, la care tot mai multe bănci aderă. Toate serviciile care se construiesc la nivelul sistemului bancar românesc sunt construite special pentru a preveni anumite fraude, eventual de a le elimina complet“, a mai adăugat Ionuţ Chiriac.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24