Bănci și Asigurări

Ionut Costea trece la Emporiki, iar la RBL vine Alexandru Ciobanu

26.08.2008, 19:30 38

Ionut Costea, care a condus Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) in ultimii patru ani, va prelua din septembrie functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Emporiki Bank, membra a grupului francez Credit Agricol. Locul sau la RBL va fi ocupat de Alexandru Ciobanu, 39 de ani, care a primit deja aprobarile necesare de la BNR.
"Imi voi incepe mandatul la Emporiki in jurul datei de 1 septembrie", a afirmat Costea. Ziarul Financiar anuntase inca din luna mai aceasta mutare, pe baza unor informatii din piata.
El devine presedinte al CA al Emporiki in contextul in care filiala bancii elene desfasoara un plan de crestere rapida. Francezii de la Credit Agricole au anuntat in primavara ca vor investi 33 mil. euro in dezvoltarea filialei locale, care urmeaza sa isi extinda reteaua teritoriala la 150 de unitati pana in 2011, fata de circa 20 in prezent. Creditele acordate ar trebui sa ajunga in acest interval la 1,8 miliarde de euro.
La sfarsitul anului trecut Emporiki Bank Romania avea active de putin peste 120 de milioane de euro, fiind unul dintre jucatorii mici din sistem, in conditiile in care grecii nu s-au luptat in anii trecuti pentru o prezenta semnificativa pe plan local.
In luna mai, o delegatie formata din membri ai top managementului grupurilor Credit Agricole si Emporiki a venit la Bucuresti pentru a prezenta planurile de dezvoltare ale bancii. La acel moment francezii au anuntat si ca echipa de management a fost extinsa prin atragerea unor manageri locali, fara sa precizeze insa numele acestora.
Costea, 48 de ani, a intrat in sistemul bancilor comerciale locale in 2004, ocupandu-se de proiectul infiintarii primei banci specializate in administrarea unui sistem de economisire-creditare pentru locuinte. Anterior el a ocupat functii publice, fiind secretar de stat in Ministerul Finantelor, iar din 2000 pana in 2004 a fost director adjunct la BERD, la Londra, in constituenta din care facea parte Romania. Succesorul sau la RBL, Alexandru Ciobanu, vine de la Raiffeisen Bank si a reprezentat banca in board-ul RBL conform participatiei de circa 33% din actiuni.
In ultimii sase ani, Ciobanu a activat in Raiffeisen Bank Romania la conducerea diviziei pentru intreprinderi mici si mijlocii, iar anterior a lucrat in ABN AMRO Bank in Olanda, unde a supervizat serviciile de tranzactionare globala in Europa de Sud-Est, cu concentrare pe Romania.
In aceasta toamna el va superviza procesul de integrare a HVB Banca pentru Locuinte in urma contractului de preluare semnat la inceputul verii. HVBpLoc a intrat pe piata in anul 2005, insa nu a reusit sa isi dezvolte afacerile in ritmul preconizat. La sfarsitul anului trecut RBL detinea active de 77 de milioane de euro, in timp ce HVBpLoc ajunsese la active de 14 milioane de euro
Pe aceasta piata au intrat recent si austriecii de la Erste, care au creat o subsidiara specializata in cadrul grupului BCR. BCR Banca pentru Locuinte a devenit operationala la inceputul verii, avandu-l ca presedinte pe Petre Tulin, care a condus in trecut operatiunile HVBpLoc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO