Bănci și Asigurări

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank: Ne aşteptăm ca PIB-ul real, cu excepţia agriculturii, să crească cu aproximativ 2,4% în 2014

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank: Ne...

Autor: Claudia Medrega

05.02.2014, 12:05 161

Ne aşteptăm ca activitatea economică să rămână pe un trend ascendent în 2014. În plus, ne aşteptăm la o uşoară accelerare a ritmului redresării comparativ cu 2013, a spus Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Deci ne aşteptăm ca PIB-ul real, cu excepţia agriculturii, să crească cu aproximativ 2,4% în 2014, faţă de circa 1,9% în 2013. Estimăm că exporturile se vor menţine pe o tendinţă ascendentă în acest an datorită îmbunătăţirii cererii externe. Dar scenariul nostru de bază presupune că cererea internă ar trebui să fie motorul principal pentru creşterea PIB în 2014.

Ne aşteptăm la o continuare a creşterii consumului populaţiei în urma îmbunătăţirii încrederii, creşterii veniturilor disponibile şi a constrângerilor financiare mai mici (scăderea dobânzilor la credite). De asemenea, ne aşteptăm ca firmele să aibă o înclinaţie mai mare pentru investiţii în 2014 comparativ cu 2013.

Dobânda de politică monetară. Anticipăm că banca centrală va reduce dobânda de politică monetară la 3,5% în februarie. Ajustarea dobânzii sub acest nivel nu ar fi o opţiune pentru banca centrală având în vedere revenirea ratei inflaţiei spre 3-3,5% până la sfârşitul anului şi creşterea preconizată a randamentelor de pe pieţele externe.

Cursul de schimb. Zgomotul politic este posibil să rămână ridicat în 2014. Cu toate acestea, presupunem că derapaje majore de politicii ar putea să fie evitate. Scenariul nostru actual al cursului de schimb nu ia în considerare o criză politică majoră în 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO