• Leu / EUR4.9405
  • Leu / GBP5.6264
  • Leu / USD4.5913
Bănci și Asigurări

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Din punctul de vedere al salariatului, noul proiect nu are niciun impact negativ, ci dimpotrivă, ar trebui să aibă un impact pozitiv, pentru că dacă te uiţi pe cotele de impozitare ele se mută de la angajator la angajat, dar în total ele scad

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Din punctul de vedere al salariatului, noul proiect nu are niciun impact negativ, ci dimpotrivă, ar trebui să aibă un impact pozitiv, pentru că dacă te uiţi pe cotele de impozitare ele se mută de la angajator la angajat, dar în total ele scad
08.09.2016, 00:05 628

Mi se pare corect ce vrea să facă acest proiect. Propunerile iau în calcul să egalizeze sarcina fiscală pentru toate formele de venit, indiferent de cum se cheamă ele şi după aceea veniturile să fie globalizate, pentru ca cel care obţine venituri să nu plătească nelimitat taxe. Cu alte cuvinte, dacă am 10 forme de venit, să nu plătesc la fiecare taxe fără număr. Se face un calcul global la sfârşit de lună şi se plătesc taxe la un plafon maxim de 5 salarii medii pe economie. Aici se poate discuta dacă impactul bugetar este sau nu este neutru. Important este că, în principal, se doreşte o sarcină fiscală egală pentru toate formele de venit, fie că e PFA, chirie sau salariu. Iar plafonul de taxare de 5 salarii medii mi se pare rezonabil.

Din punctul de vedere al salariatului, noul proiect nu are niciun impact negativ, ci dimpotrivă, ar trebui să aibă un impact pozitiv, pentru că dacă te uiţi pe cotele de impozitare ele se mută de la angajator la angajat, dar în total ele scad. Şi oricum angajatorul plăteşte tot costul salarial şi are în continuare obligaţia să reţină contribuţiile  la sursă şi să le plătească.

Costul pentru angajator e acelaşi. Iar dacă angajatorul păstează costul total, venitul net al angajatului ar trebui să crească.

La PFA-uri sarcina fiscală creşte, ceea ce mi se pare corect, pentru că nu sunt unii mai egali decât alţii. Sunt 500.000 de PFA-uri în România, dar câte dintre ele maschează venituri salariale? Eu cred că majoritatea. Sigur, această formă de plată a salariilor prin PFA-uri are riscuri, pentru că în momentul de faţă dacă vine ANAF şi spune că de fapt tu nu eşti independent, ci dependent, pentru că vii la serviciu, rişti să fii nevoit să plăteşti CAS retroactiv pentru 5 ani.

Nu înţeleg de ce nu vrea lumea să se clarifice odată pentru totdeauna situaţia PFA-urilor: hai să nu mai riscăm să ni se ceară banii din urmă, să avem contibuţii egale, o plafonare la cinci salarii medii şi globalizarea veniturilor, pentru că nu e ca şi cum plăteşti pentru fiecare venit nelimitat. Principial, nu văd nimic rău în acest proiect, ci dimpotrivă, el rezolvă o inechitate care a existat mult timp. A fost iniţial moda cu plata salariilor prin microîntreprinderi, apoi au venit PFA-urile şi aşa s-a ajuns în situaţia în care unii plătesc contribuţii sociale în cuantum de 40% şi alţii de numai 16% din venituri.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9405
Diferență: 0,3045
Ieri: 4.9255
Azi: 4.5913
Diferență: 0,0196
Ieri: 4.5904
Azi: 5.6264
Diferență: 0,4481
Ieri: 5.6013
Azi: 5.0084
Diferență: 0,407
Ieri: 4.9881