Bănci și Asigurări

Ionuţ Lianu, Ofiţer Management Active şi Pasive, CEC Bank: Diferenţialul de dobândă între lei şi euro este atât de mare încât deja vedem fluxuri către leu. Se observă o reconversie din nou de la valută către lei, după ce în primăvară multă lume a vrut să convertească din lei în valută

ZF Bankers Summit 2022

Ionuţ Lianu, Ofiţer Management Active şi Pasive, CEC...

Autor: Mara Rolea

13.07.2022, 01:18 289

Pe măsură ce dobânzile bonificate de bănci la depozite au crescut se observă o reconversie din nou de la valută către lei, după ce în primăvară multă lume a vrut să convertească din lei în valută, a spus Ionuţ Lianu, Ofiţer Management Active şi Pasive la CEC Bank la ZF Bankers Summit 2022.

“Diferenţialul de dobândă între lei şi euro în momentul de faţă, accesibil tuturor clienţilor este atât de mare încât deja vedem  fluxuri către leu. Noi vedem un început de reconversie, începem să vedem reversul a ceea ce a fost în martie când în zona de retail multă lumea a vrut să convertească din lei în valută. Acum ce vedem, pe măsură ce au crescut dobânzile bonificate de bănci, o reconversie din nou către lei”.

Ce a mai spus Ionuţ Lianu la ZF Bankers 2022:

@ Băncile s-au întrecut în a creşte dobânzile şi acest lucru are un impact şi pe volume. Ocazional, da, putem merge şi la dobânzi mai mari atunci când are sens din punctul nostru de vedere pe perioade determinate.

@ Ne uităm la faptul că este vorba de un context mondial şi apoi de un context regional. Am văzut inflaţia pornind la început într-un cumul de factori legat şi de ieşirea din pandemie. Ce vedem în Europa este o accelerarea a inflaţiei care are la bază şi un şoc de ofertă, în special pe piaţa energiei şi în special Europa de Est este afectată pentru că vorbim de preţuri la energie mult mai mari şi vorbim de o pondere a preţurilor la energie şi la mâncare mult mai mare decât în Vest. În Europa preţul la gaz a crescut cam de 7-8 ori, în SUA a  crescut de două ori.

@ Dacă ne uităm la piaţa interbancară, aici scadenţele sunt scurte şi lucrurile sunt mai ancorate şi au o legătură mult mai mare cu inflaţia din acest an. Titlurile de stat din acest an încearcă să o privească dincolo de inflaţia din acest an şi să facă discounting pe efectele pe care inflaţia din acest an şi dobânzile le vor avea pentru anii următori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO