Bănci și Asigurări

Ionuţ Simion, country managing partner PwC Romania: Noul guvern ar trebui să menţină facilităţile fiscale care şi-au dovedit rolul pozitiv, mai ales scutirile de impozit pentru IT

Ionuţ Simion: Slaba colectare este în directă legătură cu administrarea şi are un impact negativ asupra bugetului de stat, dar şi a contribuabililor, care pot ajunge să plătească taxe mai mari dacă încasările nu acoperă nevoile de cheltuieli,

Ionuţ Simion: Slaba colectare este în directă legătură cu administrarea şi are un impact negativ asupra bugetului de stat, dar şi a contribuabililor, care pot ajunge să plătească taxe mai mari dacă încasările nu acoperă nevoile de cheltuieli,

Autor: Roxana Rosu

25.10.2019, 07:30 302

Printre domeniile deficitare, în care PwC se aşteaptă la proiecte şi soluţii de la noul guvern, se numără infrastructura, respectiv drumuri, şcoli şi spitale.

Noul guvern ar trebui să ţină cont de necesitatea unei dezvoltări durabile şi sustenabile a economiei româneşti, care presupune predictibilitate pentru investitori şi menţinerea unor facilităţi fiscale care şi-au dovedit rolul pozitiv, mai ales scutirile de impozit pe IT, este de părere Ionuţ Simion, Country Managing Partner la PwC Romania.

„Mă refer, în special, la scutirile de impozit pe venit pentru IT şi cercetare- dezvoltare, domenii care sunt piloni principali în realizarea de produse şi servicii de valoare adăugată de care economia noastră are atâta nevoie“.

Ionuţ Simion a arătat că economia se află într-o transformare radicală la nivel global ca urmare a dezvoltării tehnologiei, iar România trebuie să creeze produse şi servicii cu valoare adăugată mare pentru a fi competitivă.

În plus, printre măsurile punctuale de ordin fiscal pe care companiile le cer de mulţi ani se află reforma administraţiei fiscale.

„Nereformarea administraţiei fiscale are un impact puternic în tot procesul de colectare a taxelor şi a impozitelor - de la simpla depunere a declaraţiilor fiscale până la controalele fiscale complexe“.

Potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene, Taxation trends 2019, România se plasa cu veniturile fiscale de 24,9% din PIB, pe penultimul loc între statele membre.

Slaba colectare este în directă legătură cu administrarea şi are un impact negativ asupra bugetului de stat, dar şi a contribuabililor, care pot ajunge să plătească taxe mai mari dacă încasările nu acoperă nevoile de cheltuieli, a mai comentat Ionuţ Simion.

În ceea ce priveşte climatul investiţional, partenerul PwC România remarcă o creştere a gradului de îngrijorare al mediului de afaceri, atât pe fondul unei incertitudini globale cauzate de Brexit sau de negocierile tensionate pentru acordurile comerciale, cât şi al preocupării faţă de perspectivele economiei româneşti.

Printre domeniile deficitare, în care PwC se aşteaptă la proiecte şi soluţii de la noul guvern, se numără infras­truc­tura, respectiv drumuri, şcoli şi spitale.

Ionuţ Simion atrage însă atenţia că politicile bugetare orientate spre consum din ultimul timp au redus drastic posibilitatea autorităţilor de a mai aloca fonduri pentru investiţii şi au restrâns opţiunile de a regla eventuale derapaje ale economiei prin instrumentul politicilor fiscale.

„În acest context, ne aşteptăm la mai multă claritate, transparenţă din partea autorităţilor, care ar fi bine să evite capcana discursurilor de campanie electorală şi să dea încredere investitorilor că situaţia se află sub control“.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO