Bănci și Asigurări

Ipotecarele duduie. Deşi dobânzile au crescut, creditele pentru locuinţe sunt la un maxim de 12 ani

Autor: Anelis Baciu

28.08.2018, 00:07 7268

Băncile din România au aprobat credite ipotecare noi în monedă locală în valoare de 6,3 mld. lei în S1/2018, în creş­te­re cu aproximativ 16% faţă de aceeaşi perioadă din 2017, arată datele BNR agregate de ZF.

Volumul creditelor noi în lei din S1/2018 este cel mai mare din ultimii 12 ani. Finanţările s-au ma­jorat, deşi creşterea dobânzilor s-a simţit mai acut în ca­zul ipotecarelor în comparaţie cu împrumuturile pentru consum.

Românii care au luat un credit ipotecar în intervalul ianuarie-iunie 2018 au contractat finanţarea la o dobândă medie anuală efectivă (DAE) de 5,01%, în creştere de la 4% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creditele ipotecare sunt mai sensibile la majorarea dobânzilor din piaţă, în condiţiile în care aproximativ două treimi din finanţările noi sunt cu dobândă variabilă (ROBOR plus marja băncii).

Aproape jumătate din totalul creditelor ipotecare din primele şase luni din 2018 au fost acordate în lunile mai şi iunie, cu un volum al finanţărilor de 1,2 mld. lei, respectiv 1,3 mld. lei. În general luna iunie este cea mai bună pentru producţia de credite noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO