Ipotecarele noi au scăzut cu 2% faţă de 2016, în pofida avertizărilor alarmante de supraîncălzire

20 oct 2017 Autor: Anelis Baciu

Băncile au acordat ipotecare noi în lei în valoare de 7,9 miliarde de lei în in­ter­valul ianuarie-august din acest an, ce­ea ce înseamnă o scă­de­re de 2% faţă de ace­eaşi perioadă a anu­lui trecut, ara­tă calculele ZF pe baza datelor BNR.

În pofida sem­na­lelor alarmante privind supra­încăl­zirea creditării ipo­te­­­care, statistica ara­tă că nivelul cre­di­tării noi din primele opt luni ale acestui an este depăşit de ni­velul din aceeaşi pe­rioadă a anului trecut, când a fost în­re­gistrat un volum de ipotecare noi în valoare de peste 8,1 mld. lei.

Aproape jumătate din totalul cre­di­telor ipotecare din primele opt luni din 2017 au fost acordate în lunile iunie, iulie şi august. În iunie au fost aprobate fi­nanţări pentru achiziţia de locuinţe în valoare de 1,5 mld. lei, în timp ce volu­mul creditelor ipote­ca­re acordate în lu­na iulie a trecut de 1,3 mld. lei. În au­gust se vede însă un de­clin al finanţărilor cau­zat cel mai pro­babil de epuizarea fon­durilor Prima ca­să. Totoda­tă, este de aşteptat ca în lu­nile ce urmează volu­mul ipo­teca­relor noi să se diminueze, ceea ce în­seam­nă că potenţialul maxim al cre­­di­tării în acest an a fost atins în luna iunie.

 

Efectele programului Prima casă

Producţia nouă de credite ipotecare a fost susţinută în ultimii ani în principal de împrumuturile acordate prin programul guvernamental Prima casă. Aproximativ două treimi din stocul de credite ipotecare sunt generate de finanţările Prima casă care cumulează peste 33 mld. lei, echivalentul a 4,5% din PIB, potrivit BNR.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.10.2017

 
Cuvinte cheie:
Ipotecare
, prima casa
, avertizari
, credite ipotecare
, statistica
, locuinte
, pib
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide