Bănci și Asigurări

Ipotecarul si creditul de consum au reluat cresterea

Ipotecarul si creditul de consum au reluat cresterea
01.07.2009, 15:00 16

Soldul creditelor ipotecare a urcat in mai cu 2,92% fata de luna anterioara, revenind pe crestere - la valori exprimate in lei - pentru prima data din ianuarie incoace, arata datele BNR. Cresterea anuala a accelerat, in acelasi timp, pana la 34,5%, fata de putin peste 32% in aprilie.

Creditele de consum marcau la sfarsitul lunii mai o crestere cu 0,57% dupa ce in aprilie soldul acestora scazuse cu 1,15% fata de luna anterioara. Comparativ cu luna mai 2008, soldul total al creditelor de consum a urcat cu 18,2%, un ritm anual inferior celui inregistrat in aprilie. Creditarea se va axa in lunile urmatoare preponderent asupra produselor cu garantii pentru a contrabalansa riscurile existente la nivelul intregului sistem.
"In perioada urmatoare piata se va orienta catre creditele cu garantii, fie ca e vorba de credite de nevoi personale garantate cu ipoteca sau credite imobiliare", spune Gabriela Nistor, director executiv retail la Banca Transilvania. "Creditele imobiliare sunt mai ieftine, dar necesita o documentatie mai stufoasa si un timp de aprobare mai mare", explica Nistor diferenta dintre cele doua tipuri de produse.
Soldul total al imprumuturilor de consum se situa in mai la 74,5 mld. lei , cu circa 11,5 mld. lei peste nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut. Evolutia mai slaba a segmentului de consum este explicata de bancheri prin faptul ca doar o mica parte a produselor din acest segment implica garantii, fiind astfel cel care genereaza cele mai mari pierderi suferite de banci.
Atat creditele ipotecare, cat si cele de consum au intrat pe o panta puternic descendenta la inceputul acestui an, pe fondul reticentei bancherilor in a acorda finantari. In acelasi timp, dobanzile mari si incertitudinile legate de evolutia economiei au facut ca si consumatorii sa fie reticenti la randul lor, evitand sa se indatoreze.
Creditele ipotecare in lei au inregistrat in mai o crestere lunara de 4,8%, dupa ce in aprilie au avansat cu doar 0,66%. In cazul imprumuturilor in valuta cresterea a fost de 2,76% la valori exprimate in lei si de 2,75% daca se elimina impactul cursului de schimb, care a fluctuat insesizabil la sfarsitul lunii mai fata de aceeasi perioada a lunii anterioare.
Creditele ipotecare in lei au crescut insa cu peste 4,8%.
La creditele de consum, cea mai importanta crestere poate fi observata pe segmentul produselor in valuta care implica in cele mai multe cazuri si anumite garantii. Astfel, imprumuturile in valuta au urcat cu 0,77% fata de aprilie, in timp ce soldul creditelor in lei a crescut intr-un ritm de doua ori mai mic, de 0,37%.
Cresterea inregistrata pe segmentul creditelor de consum este pusa de bancheri pe seama unei intensificari a activitatii in sectorul imprumuturilor de nevoi cu garantii ipotecare.
"In cazul Bancii Transilvania, acest tip de produse se vand destul de bine, chiar daca nu la nivelul de anul trecut", spune Gabriela Nistor, adaugand ca un alt sector care merge foarte bine este cel al cardurilor de credit, "care continua sa se mentina la un ritm apropiat de normal".
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO