Bănci și Asigurări

Isărescu a pierdut 1,3 miliarde de euro din rezerva valutară în luna februarie

Isărescu a pierdut 1,3 miliarde de euro din rezerva...

Autor: Ciprian Botea

03.03.2014, 20:30 482
Rezerva valutară a BNR a scăzut cu 1,25 mld. euro în februarie şi a ajuns la 31,7 mld. euro după ce a fost rambursată o tranşă de aproape un miliard de euro din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Rezerva valutară a ajuns astfel la un minim al ultimului an.

Intrările în rezervă au însumat 2,4 mld. euro, fiind reprezentate de modificarea rezervelor minime obligatorii constituite de bănci, intrări de fonduri europene şi intrări în contul în valută al Ministerului de Finanţe. Doar din fonduri europene au fost consemnate luna trecută intrări de 1,2 mld. euro.

Analiştii se aşteptau anterior la un nivel mai mare al rezervelor valutare având în vedere intrările suplimentare de fonduri europene. Prognoza analiştilor ING Bank indica o rezervă valutară de 33,6 mld. euro la sfârşitul lunii februarie. „Conform estimărilor noastre, această cifră s-ar traduce prin intervenţii valutare pozitive pentru leu în valoare de 500 de milioane de  euro luna trecută“, potrivit unei note transmise de ING Bank.

Faptul că rezerva a fost vizibil mai mică faţă de estimări ar putea sugera că intervenţiile BNR în favoarea leului au fost chiar mai mari.

Leul a fost stabil luna trecută, în jurul nivelului de 4,5 unităţi/euro. Moneda naţională a avut de la începutul anului o evoluţie mai bună decât valutele din regiune, pusă de ana­lişti inclusiv pe seama intervenţiilor băncii centrale.

Ieşirile din rezervă au cumulat 3,6 mld. euro în februarie. Din rezerva valutară a fost efectuată luna trecută o plată de 955 mil. euro în contul împrumutului contractat de la Fondul Monetar Internaţional.

La nivel agregat, plăţile în contul datoriei publice în valută au fost de aproape 1,2 mld. euro în februarie. Luna aceasta, plăţile scadente în contul datoriei publice externe se ridică la 490 mil. euro.

Rezerva de aur a BNR a fost de 103,7 tone în februarie, valoarea acesteia fiind de 3,2 miliarde de euro. Valoarea rezervei de aur a crescut uşor faţă de luna ianuarie, datorită evoluţiei pozitive a cotaţiei aurului pe pieţele internaţionale. Rezerva totală s-a ridicat luna trecută la 34,8 mld. euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO