Bănci și Asigurări

Isarescu acuza trei banci ca au incercat sa induca o criza artificiala de lichiditate

Isarescu acuza trei banci ca au incercat sa induca o criza artificiala de lichiditate
22.10.2008, 19:13 352

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a acuzat ieri un grup de trei banci care opereaza pe piata locala ca au incercat sa acrediteze ideea unei crize de lichiditate pe piata bancara prin cresterea foarte mare a dobanzilor si prin declaratiile pe care le-au facut.

BNR afirma cu fermitate ca nu exista o criza de lichiditate si nicio banca nu are probleme de solvabilitate. BNR recunoaste ca exista o tensiune pe piata monetara interbancara, dar aceasta se va resorbi prin scaderea dobanzilor odata ce jucatorii care au atacat leul isi vor inchide toate pozitiile.
Acum se incearca acoperirea pierderilor inregistrate prin atacul esuat asupra cursului valutar prin acreditarea unei crize de lichiditate, a explicat Isarescu. Aceste banci au cotat ratele de dobanda la lei la niveluri foarte mari, spre deosebire de restul pietei care avea niveluri mult mai mici. Mai mult decat atat, aceste banci nu au venit la BNR sa se imprumute la dobanda Lombard (imprumutul de urgenta de la BNR) de 14,25%, cu toate ca aveau aceasta posibilitate, preferand sa atraga lei la dobanzi de peste 40% si sa ceara la plasarea lor rate de peste 60%, daca nu chiar de 100%.
BNR a testat piata monetara interbancara ieri la pranz solicitand cotatii de rate de dobanda tuturor celor 10 banci care sunt incluse in calculul dobanzilor de referinta de pe piata interbancara ROBID - ROBOR. Sapte dintre ele au oferit cotatii de 14 - 38%, iar celelalte trei cotau intre 14 si 99%. "Daca ai acces la 14,25%, care este motivul pentru care impingi dobanda la 40 - 60%? Daca nu-si faceau rezerva minima obligatorie ii penalizam cu o dobanda de 20,5% si nu era nicio problema", a mentionat guvernatorul.
"Este de neinteles ceea ce fac ei. S-a esuat pe un atac pe leu in mod evident si se incearca mascarea acestor pierderi pe imaginea unei crize de lichiditate care nu exista", a adaugat el.
Isarescu nu a dorit sa mentioneze numele bancilor vizate, dar a precizat ca oficiali ai acestora au dat declaratii in presa, "inclusiv in Ziarul Financiar" si la televizor in ultimul timp invocand problema lipsei de lichiditate de pe piata monetara interbancara. "Crearea unei panici este rea-vointa ... Compromit o piata si un sistem."
In ultima saptamana, bancile straine au atacat leul profitand de extinderea crizei si asupra tarilor din Europa Centrala si de Est. Conform estimarilor, impotriva leului s-au jucat peste 2 miliarde de euro. Cursul euro a crescut rapid de la 3,6 lei, la 3,9 de lei fiind la un pas sa depaseasca nivelul de 4 lei. Tot acest atac s-a desfasurat pe fondul aparitiei unor rapoarte ale unor mari banci straine potrivit carora Romania este vulnerabila avand mari dezechilibre economice, cu referire la deficitul de cont curent si la inflatie.
Acum o saptamana, cea mai mare banca de investitii din lume, Goldman Sachs, a publicat un asemenea raport in care Romania era plasata pe locul al doilea intre tarile din regiune ca vulnerabilitate externa. In acelasi timp, dealerii bancii atacau leul. Banca Nationala a intervenit atat prin vanzarea indirecta de valuta, cat si prin subtierea lichiditatii de lei din piata. Toti jucatorii straini au atacat cursul valutar cu speranta ca vor reusi sa-si acopere pozitiile prin atragerea de lei. Acest lucru nu s-a intamplat, iar vineri, fapt nemaiintalnit, cateva banci din strainatate nu au putut sa-si acopere pozitiile nici nu au vandut euro pentru ca nu doreau sa-si marcheze pierderea sperand intr-o revenire a cursului. Neinchiderea pozitiei lor a insemnat ca si bancile din Romania cu care lucrau nu au reusit sa-si inchida pozitiile, ceea ce a reprezentat o situatie grava.
"I-am chemat la BNR si am cerut explicatii de ce nu au inchis pozitiile pe lei si de ce nu au accesat facilitatile de finantare ale BNR", a mentionat Isarescu. "Ei ne-au spus ca le-a fost rusine sa vina la Lombard, la 14,25%, dar, in schimb, ridicau dobanzile pe piata la niveluri de trei - patru ori mai mari". "Dorinta lor de a obtine profit plasand la 99% a depasit riscul asumat, ceea ce este o problema", a afirmat Nicolae Cinteza, seful supravegherii de la BNR.
Cinteza a sustinut ca existau bancheri care nici nu stiau ca au in portofoliu titluri de stat pe baza carora puteau sa primeasca finantare mult mai ieftina si fara probleme. "Regret ca nu mai exista legea care ii penalizeaza pe cei care nu administreaza corespunzator banii unei companii", a spus Cinteza. "Avertizam ca vom actiona dur tentativa bancilor de a transfera pe umerii clientilor (prin majorarea dobanzilor la credite - n. r.) nepriceperea lor".
El sustine ca a identificat un e-mail dat de trezoreria unei banci altor trezorieri prin care ii indemna sa ridice dobanda la lei, ceea ce constituie un fapt grav. Discutam cu toti trezorierii implicati in operatiunile din ultimul timp si catorva le vom spune ca la televizor arata foarte bine si poate ar fi cazul sa ramana acolo, a mentionat Isarescu.
Tensiunea de pe piata monetara si valutara s-a mentinut si ieri prin niveluri ridicate ale dobanzilor practicate de catre banci si prin cautarea continua de lei. O parte din jucatorii straini si-au mai inchis din pozitiile deschise pe euro, ceea ce a determinat scaderea cursului sub 3,6 lei, cu atingerea si a nivelului de 3,5 lei.
Toti care au jucat pe curs s-au angajat cu sume foarte mari, iar in momentul in care cursul s-a intors in jos le-a fost foarte greu sa iasa, ceea ce a atras o tensiune mare pe piata interbancara. Isarescu spune ca inca nu stie nivelul pierderilor pe care le vor inregistra jucatorii straini, dar si cei romani care au atacat leul, ele urmand sa fie contabilizate in perioada urmatoare. "In orice caz, noi nu am pierdut. Atat pot sa va spun", a mentionat Isarescu. Banca Nationala supravegheaza toate operatiunile si are o imagine globala asupra a ceea ce se intampla in sistem si in trezoreriile bancilor.
"Este o iluzie sa crezi ca scapi de supravegherea BNR. Avem toate datele si vedem toate intrarile si iesirile. Este de datoria noastra sa scoatem Romania din aceste crize", a subliniat Isarescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO