Bănci și Asigurări

Isarescu: Am temperat volatilitatea cursului atat cat am putut

Isarescu: Am temperat volatilitatea cursului atat cat am putut

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: O volatilitate anticipata a cursului intre 2,6 si 4,2 lei pentru un euro a fost atenuata in intervalul 3,1-3,8 lei pentru un euro.

09.04.2008, 19:53 30

BNR a incercat sa atenueze fluctuatiile mari de curs de pe piata valutara din ultimul an, insa nu se poate vorbi despre o stabilitate a cotatiilor, iar banca centrala nici nu isi propune sa asigure o stabilitate a cursului, in conditiile in care un astfel de obiectiv ar fi imposibil de realizat.
"Nu ne-am propus sa asiguram stabilitatea cursului pentru simplul motiv ca nu am fi putut", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, la seminarul "Volatilitatea cursului - efecte asupra mediului economic romanesc", organizat de publicatia Saptamana Financiara si Academia de Studii Economice din Bucuresti.
Isarescu subliniaza ca BNR a incercat totusi sa atenueze miscarile prea bruste ale cursului, in conditiile in care pietele financiare au tendinta de a exagera atat pe partea de supraapreciere, cat si pe corectii.
Guvernatorul considera ca rapoartele marilor banci internationale, care au trecut intr-o perioada scurta de la o viziune foarte optimista privind leul la o atitudine pesimista, pot constitui o dovada in acest sens. Guvernatorul a reamintit de prognozele de curs avansate de analistii unor banci precum JP Morgan, Morgan Stanley sau Danske in prima parte a lui 2007, care dadeau probabila o scadere a euro pana la 2,6 lei. Dupa turbulentele care au zdruncinat pietele financiare in vara trecuta aceiasi analisti si-au schimbat insa radical viziunile, considerand ca un nivel de curs sustenabil ar fi la 4,1-4,2 lei pentru un euro.
"Ne putem intreba: pe ce s-au bazat acesti analisti?(....) Pe legea cererii si a ofertei."
Guvernatorul BNR a admis ca nu se poate vorbi de o stabilitate a cursului de schimb, in conditiile in care leul a inregistrat in prima parte a anului trecut o apreciere de 10%, dupa care a pierdut 16%, "pe extreme", in trimestrul al doilea.
"Stabilitatea de curs presupune variatii de sub 10%. Nu a fost asa, au existat corectii."
BNR a luat totusi masuri pentru a tempera evolutiile pietei, utilizand instrumente complexe, iar Isarescu a reamintit ca a declarat public ca nu urmareste un regim de flotatie libera a cursului.
"O volatilitate anticipata a cursului intre 2,6 si 4,2 lei pentru un euro a fost atenuata in intervalul 3,1-3,8 lei pentru un euro. Am reusit acest lucru cu aplicarea flexibila a principiului rules versus discretion (reglementare versus permiterea unei evolutii libere ale pietei, n. red.)", a explicat Isarescu.
Referindu-se la aprecierea exagerata a cursului din prima parte a anului trecut, cand euro a atins un minim al ultimilor cinci ani de 3,1 lei, Isarescu s-a intrebat retoric daca Romania era intr-adevar pregatita pentru convertibilitatea totala a monedei la sfarsitul anului 2006, cand a fost facut acest pas. Leul a devenit o moneda convertibila odata cu liberalizarea totala a contului de capital, ultimii pasi - accesul nerezidentilor la titlurile de stat si plasamentele pe termen scurt pe piata monetara - fiind facuti in anul 2006.
Desi nu comenteaza in mod oficial asupra operatiunilor derulate pe piata valutara, oficialii BNR au transmis in primele luni ale anului mesaje foarte puternice privind disconfortul fata de deprecierea nejustificat de abrupta a leului, alimentand astfel speculatiile privind interventiile directe.
Evolutia rezervelor valutare ale BNR nu au oferit in ultimele luni indicii clare privind eventuale operatiuni pe piata valutara. De la sfarsitul lui septembrie rezerva de valuta a bancii centrale s-a stabilizat la putin peste 25 de miliarde de euro, desi fluxurile (intrarile si iesirile) au crescut. In august anul trecut rezerva inregistrase o crestere spectaculoasa, de peste 2 miliarde de euro, care a fost interpretata de piata ca o confirmare a ipotezelor privind cumpararile operate de banca centrala, in incercarea de a opri scaderea cursului la acel moment.
Vorbind despre rezerva valutara, guvernatorul Isarescu a aratat ca aceasta a atins deja un nivel ridicat. Principalul indicator care urmareste adecvarea rezervei - lunile de import de bunuri si servicii pe care acestea le poate acoperi - a ajuns sa depaseasca nivelurile optime, care sunt cuprinse intre 4 si 5 luni de importuri. Potrivit ultimelor date disponibile, rezerva valutara a BNR acoperea in ianuarie 6,4 luni de importuri, fata de 6 luni, cat acoperea in decembrie.
Isarescu a subliniat ca majorarea rezervei valutare presupune un efort consistent din partea BNR, care arunca lei pe piata pentru a cumpara euro, dupa care trebuie sa ii sterilizeze "cu cealalta mana", pentru a nu pune presiune pe scaderea dobanzilor.
"Se intra treptat intr-o pozitie de debitor net fata de sistemul bancar, ceea ce inseamna ca ai mecanisme extrem de greoaie de transmitere a impulsurilor de politica monetara in piata."
In cadrul regimului adoptat in 2005, de tintire a inflatiei, BNR incearca sa utilizeze dobanda ca principal instrument de transmitere a impulsurilor economice. Pozitia de debitor net fata de sistem face insa foarte dificila utilizarea acestui canal, iar banca centrala a optat chiar pentru o abordare relaxata, utilizand si parghia cursului de schimb.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO