Bănci și Asigurări

Isărescu: Avem o problemă acum cu băncile care oferă dobândă de 5% la euro

Isărescu: Avem o problemă acum cu băncile care oferă dobândă de 5% la euro

Autor: Ovidiu Tempea

12.07.2012, 14:16 5317

"Noi avem o problemă acum cu băncile carea oferă 5% la euro, o întrebare mare pe supraveghere. Au zis: «Ştiţi, stimulăm economisirea internă». Păi da, dar veniţi să ne explicaţi aici, la domnul Cinteză (Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR - n.r.). Pentru că noi nu vrem prin acest produs să vă erodaţi capitalurile. Ce faci cu 5%? Cui dai credite, ce plasamente faci dacă-ţi permiţi să plăteşti 5%?", a spus Isărescu.

Declaraţia a intervenit în urma dicuţiilor pe tema economisirii interne ca soluţie optimă pentru asigurarea investiţiilor necesare creşterii economice durabile.

Isărescu a punctat că economisirea este un proces de durată, care nu poate fi consolidat imediat, punându-se şi problema costurilor, nefiind de dorit produse de genul unui depozit cu dobândă de 5% pentru euro.

"Economisire internă durează (...) Până la urmă n-ai de unde să scoţi miliarde din buzunarele românilor", a arătat Isărescu.

O altă observaţie a guvernatorului BNR este că printr-o forţare e economisirii se poate afecta chiar creşterea economică pe termen scurt.

"Cât va creşte economisirea? Poate cu 10%. Şi ce va scădea? Va scădea consumul", a conchis Isărescu.

AFACERI DE LA ZERO