Bănci și Asigurări

Isărescu avertizează din nou: OUG 114 a reprezentat un risc sever la adresa stabilităţi financiare a României, iar noua ordonanţă corectată OUG 19 reprezintă mai degrabă o soluţie de avarie

Isărescu avertizează din nou: OUG 114 a reprezentat un...

Autor: Ştefan Stan

05.06.2019, 14:47 205

OUG 114 a reprezentat un risc sever la adresa stabilităţi financiare a României, iar noua ordonanţă corectată OUG 19 reprezintă mai degrabă o soluţie de avarie, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu. 

”OUG 114/2018, adoptată fără consultare prealabilă cu Banca Naţională, fără consultări cu industria bancară şi mai ales cu Banca Centrală Europeană, aşa cum cere Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene, a reprezentat un risc sever la adresa stabilităţii financiare prin afectarea mecanismului de transmisie a politicii monetare şi prin impactul material semnificativ asupra sistemului bancar. BNR s-a implicat înmodificarea acestei ordonanţe, în cadrul Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială, cu un mandat clar, în trei puncte, din partea Consiliului de Administraţie al BNR: să fie eliminată legătura dintre taxă şi ROBOR; să fie diminuat nivelul taxei; şi să fie redusă baza de impozitare”, a spus Isărescu în deschidere. 

Guvernatorul susţine că forma la care s-a ajuns, prin OUG 19/2019, a marcat atingerea acestor obiective – dar ea reprezintă mai degrabă o soluţie de avarie.

”Riscul legislativ ridicat rezultă însă nu numai din faptul că OUG 114/2018 a putut să apară aşa cum a apărut şi ȋnaintea sărbătorilor de iarnă, dar şi din caracterul incert şi impredictibil al altor schimbări legislative, din absenţa studiului de impact şi din lipsa consultării cu părţile interesate. Seria de iniţiative legislative care au fost declarate neconstituţionale contribuie din plin la conturarea acestui risc.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO