Bănci și Asigurări

Isărescu: când fiecare bancă e strânsă la pungă, nu e neapărat bine pentru economie

Isărescu: când fiecare bancă e strânsă la pungă, nu e neapărat bine pentru economie. "Când auzi că s-au închis 140.000 de firme, se sperie gândul"

Autor: Liviu Chiru

05.07.2011, 11:03 1089

Păstrarea unei discipline şi a unei stabilităţi la nivelulfiecărei bănci în parte nu asigură autonomia şi stabilitateafinanciară la nivel macro, a declarat marţi guvernatorul BNR, MugurIsărescu, la o conferinţă organizată de Ziarul Financiar şiPwC.

"Când fiecare bancă e strânsă la pungă, s-ar putea ca la niveluleconomiei să ai altceva", a spus Isărescu la evenimentul "Cei maimari jucători din economie - Companii care au învins criza. Lecţiipentru următoarea perioadă de creştere economică", organizat deZiarul Financiar şi PwC.

În cei doi ani de criză sistemul bancar nu s-a confruntat cuprobleme majore iar BNR a reuşit să convingă acţionarii să vină cubani atunci când a considerat că trebuie să fie întărită sănătateaunei bănci.

Pe de altă parte, creditul pentru sectorul privat a fost într-ocontinuă scădere (în termeni reali) din toamna anului 2008 şi pânăîn această primăvară iar lipsa finanţării sau preţul prohibitiv lacare putea fi accesată au lovit afacerile multor companii dar şiconsumul populaţiei care s-a întors din nou împotrivacompaniilor.

Guvernatorul Isărescu admite că numărul firmelor închise în aniide criză poate fi înspăimântător. "Când auzi că s-au închis 140.000de firme, se sperie gândul", a afirmat Isărescu. El admite însă cămulte dintre aceste firme activau în domenii precum cel imobiliar,care s-au umflat prea mult în anii de boom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO