Bănci și Asigurări

Isărescu: Capitalurile vor intra probabil masiv în România. BNR va atenua volatilitatea cursului

Isărescu: Capitalurile vor intra probabil masiv în România, iar BNR va atenua volatilitatea cursului

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

25.05.2011, 12:23 1910

România va intra probabil într-o nouă perioadă în care se vaconfrunta cu intrări masive de capitaluri, deşi înrăutăţireasituaţiei Greciei ar putea tempera acest trend temporar, iar BNR vaîncerca să atenueze volatilitatea cursului de schimb, a declaratguvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

"Este probabil să intrăm într-onouă perioadă în care în România vor intra masiv capitaluri, cusuişuri şi coborâşuri. Accentuarea situaţiei dificile din Grecia arputea să tempereze ce spun acum. Cred, însă, că ciclul pe termenmediu este inevitabil o perioadă în care vom avea intrări mai maride capital. Vom încerca binenţeles să atenuăm volatilitateacursului de schimb, dar acesta nu este un «must»", a spus Isărescula un seminar pe teme economice.

El a arătat că nu trebuie datemesaje greşite despre ceea ce banca centrală poate face pentru ainfluenţa evoluţia cursului.

"Dacă intrările de capital vor fimari, acumularea de rezerve execedentare, deja avem rezerveinternaţionale excedentare şi crearea de lichiditate prinintervenţii directe este o iluzie, nicio bancă centrală nu poateface acest lucru. Vom încerca să descurajăm volatilitatea extremă acursului, prin alte măsuri neortodoxe, dar în acelaşi timp spunemcă este foarte important să fie asigurată competitivitateaproduselor româneşti nu numai prin preţ, ci şi prin productivitate,costuri scăzute de producţie, promovare corespunzătoare,deschiderea spre noi pieţe de export. Reformele structurale suntesenţiale în acest sens", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a afirmat în urmăcu două săptămâni că o apreciere excesivă a leului ajutădezinflaţia pe termen scurt, dar ar putea aduce dezavantaje petermen mediu şi lung, iar banca centrală este interesată ca rata deschimb să rămână într-o zonă de echilibru.

El a arătat atunci că de mulţi aninu a mai văzut un atât de mare aflux de rapoarte pozitive la adresaRomâniei, ceea ce pune presiune pe cursul de schimb, atrăgândfonduri volatile.

Lucian Croitoru, consilier alguvernatorului BNR, afirma recent că intensificarea fluxurilor decapital străin va face ca dobânda să redevină principalulinstrument de politică monetară, dar băncile centrale vor oscilaîntre obiectivul inflaţie şi cel al competitivităţii.

"Deocamdată nu vedem un val foartemare de capitaluri, dar probabilitatea este destul de înaltă (...)În 2005 - 2008 când au fost intrări mari de capital nu ne-amcomportat cum ar fi trebuit. Se poate face foarte puţin pentru aproteja competitivitatea prin preţ. Creşterea competitivităţiinon-preţ înseamnă că toate reformele trebuie îndreptate cătreîntărirea competiţiei şi a concurenţei pe piaţă. Până acum s-aufăcut prea puţine, dacă mă întrebaţi să dau un exemplu aş spunedoar noul Cod al Muncii", a spus Croitoru.

În opinia lui Croitoru, Guvernultrebuie "să facă loc" sectorului privat, mai ales că în perioade decreştere economică, deficite mai mici nu înseamnă neapăratcheltuieli publice mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels