Bănci și Asigurări

Isărescu, către bănci: Decât să obţineţi nişte garanţii mici sau nimic, mai bine negociaţi corect

Isărescu, către bănci: Decât să obţineţi nişte...

Autor: Ovidiu Tempea

09.02.2015, 19:46 688

"Putem să le spunem băncilor: atenţie, v-aţi asumat riscuri pe care uitaţi că nu le puteţi controla!. Între a nu obţine nimic sau a executa nişte garanţii care au valoare mai mică şi a negocia corect cu clienţii, cred că este de preferat să negociaţi corect cu clienţii dumneavoastră. Şi acest lucru l-am făcut", a spus Isărescu.

Pe de altă parte, şeful băncii centrale a reluat tema că o negociere înseamnă două părţi care se aşează la masă, fără preconcepţii şi fără "pumn în masă".

"O negociere înseamnă o negociere. Nu înseamnă presiune mediatică, mi se pare extrem de greşită, nu difuzarea de informaţii eronate, interpretări în afara legii, nu înseamnă bătut cu pumnul în masă (...) În cazul francilor înseamnă element de presiune vânturarea numărului de 75.000 de debitori", a spus Isărescu.

Oficialul BNR a reiterat că banca centrală nu are atribuţii privind protecţia consumatorilor, în opinia sa aceasta fiind aproape în contradicţie cu supravegherea prudenţială a băncilor.

"Supravegherea şi protecţia consumatorului nu se îmbină mai deloc, ca să nu spun că sunt conflictuale. Noi asigurăm supravegherea prudenţială, urmărind respectarea cerinţelor prudenţiale, de natură cantitativă, solvabillitatea şi lichiditatea, sau calitative, privind politica de asumare a risscurilor (...) Noi cerem băncilor să recupereze banii, pentru că nu sunt banii lor. Atunci Direcţia de Supraveghere se duce şi întreabă: ai suficiente clauze, ai acoperit riscul, ai capital? (...) Ne-am aşezat să discutăm cu băncile. Avem un instrument care nu este trecut în lege. Se numeşte moral suasion, o activitate de influenţare a băncilor, dacă băncile nu au o soluţie de mediere, dar fără să mediem între clienţi şi bănci", a continuat Isărescu.

El a mai explicat că BNR nu face verificări de conformitate şi nici nu are "ambiţia" să vadă fiecare contract în parte.

"Ar fi o absurditate, sunt vreo 2 milioane de contracte de credit. Cine ar putea să solicite să ştim ce se întâmplă în vreo 2 milioane de contracte, fiecare cu vreo 100 de clauze. Dacă am fi responsabili, de ce nu am da noi credite? Revenim la momentul 1990, când toată creditarea se făcea de la BNR", a adăugat şeful băncii centrale.

Isărescu a explicat că BNR nu este abilitată de lege să intervenă în contractele de credit, care sunt o expresie a libertăţii individuale, legea părţilor, precizând că banca centrală nu a contestat calitatea instanţelor de a decide ce clauze au fost abuzive.

"Dacă nu au fost semnate în condiţii legale, există calea atacului în instanţă pentru eliminarea clauzelor care nu sunt legale. Nu avem nimic împotrivă (...) dacă au fost, momiţi, ademeniţi, noi la BNR nu putem să lucrăm cu aceşti termeni. Se poate demonstra în instanţă (...) De la confuzia privind supravegherea se ajunge la tot felul de acuzaţii şi responsabilităţi", a conchis Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO